Na istoku Ukrajine oborena dva vojna aviona

Iz Kijeva je saopšteno da su dva "suhoja" oborena oko 13.30h po lokalnom vremenu iznad oblasti oko brda Saur-Mogila
37 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 13:07h

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva borbena aviona snaga pod kontrolom Kijeva oborena na istoku Ukrajine.

Avioni su oboreni iznad regije Donjeck, a proruske oružane snage se još nisu oglasile.

Iz Kijeva je saopšteno da su dva "suhoja" oborena oko 13.30h po lokalnom vremenu iznad oblasti oko brda Saur-Mogila, vrlo važne strateške pozicije u regiji oko Donjecka, veoma blizu granice sa Rusijom.

Portparol ministarstva Aleksej Dmitraškovski je rekao da u tim avionima lete po dva čovjeka.

Separatisti greškom oborili avion?

Istaknuti američki obavještajci saopštili su da je avion "Malezija erlajnsa" na letu MH17 najvjerovatnije oboren projektilom proruskih snaga, ali da se to desilo greškom.

To se poklapa sa posrednim dokazima koji su ranije ukazivali na akciju pobunjenika. Naime, nekoliko presretnutih razgovora pobunjenika govore o tome da je oboren avion, i čak je ta informacija objavljena na jednom od sajtova povezanim sa pobunjenicima. Potom je informacija uklonjena, a jedan presretnuti razgovor svjedoči o reakciji separatista kada su shvatili da se radi o civilnom, a ne vojnom avionu.

Obavještajci su naveli da nemaju dokaze o direktnom učešću ruske vlade u vezi sa obaranjem aviona "Malezija erlajnsa", ali da je ruska vlada stvorila uslove koji su doveli do obaranja aviona.

"Putnički avion najvjerovatnije je oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11", naveli su američki obavještajci.

Američki obavještajci, koji nisu željeli da budu imenovani, naveli su da su Rusi naoružavali proruske snage na istoku Ukrajine, ali da nemaju direktne dokaze da je raketa ispaljena sa ruske teritorije.

Ostaje nejasno "ko je i zašto povukao obarač", dodali su američki obavještajci.

Oni su podsjetili na prethodne incidente u kojima su i ruske i američke snage greškom oborile civilne avione.

Sovjetski bombarder je 1983. godine greškom oborio korejski avion, a američka mornarica je 1988. godine greškom oborila iranski putnički avion, prenijela je agencija AFP.

Stejt department je nekoliko časova ranije najavio da će objaviti obajveštajne podatke, koji potkrepljuju tvrdnje Vašingtona da je avion "Malezija erlajnsa" u četvrtak oborila raketa ispaljena sa dijela teritorije Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Galerija

Bonus video: