Rute i Putin ponovo traže prekid vatre

"U vezi s tim, ponovo je istaknuta potreba za hitnim i bezuslovnim prekidom vatre u zoni konflikta", navodi se u saopštenju Kremlja
1 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Reuters
Mark Rute, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2014. 07:15h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i holandski premijer Mark Rute su rano jutros ponovo razgovarali o međunarodnoj istrazi pada aviona "Malezija erlajnsa".

Putin i Rute su pozvali na hitan i bezuslovan prekid vatre na tom području, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je to drugi put u posljednja tri dana da Putin razgovara sa Ruteom o tragediji, u kojoj je u četvrtak 17. jula poginulo 298 ljudi, od čega su njih 192 bili državljani Holandije, prenio je Rojters.

Dvojica državnika razgovarala su o "potrebi da stručnjaci imaju direktan i potpuni pristup mjestu nesreće" kako bi istragu tragedije mogla da nastavi Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO).

"U vezi s tim, ponovo je istaknuta potreba za hitnim i bezuslovnim prekidom vatre u zoni konflikta", navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruska ambasadorka u Maleziji Ljudmila Vorobjeva takođe je danas apelovala da istragu o obaranju malezijskog aviona predvodi "međunarodna zajednica", a ne Ukrajina.

"Ova situacija je prilično jedinstvena, budući da se mjesto nesreće nalazi u ratnoj zoni. Mislim da međunarodna zajednica mora da bude fleksibilna i da postupa na način koji bi bio prihvatljiv za sve strane", istakla je Vorobjeva.

Ona je ponovila da Rusija od samog početka poziva na pravednu, detaljnu i kompletnu istragu koju bi sprovodila organizacija ICAO i dodala da je razlog za to što proruske snage na istoku Ukrajine nemaju povjerenja u vladu u Kijevu i zato nisu bili voljni da im predaju bilo kakve dokaze o nesreći, uključujući crne kutije.

Bonus video: