ČEKA SE ISTRAGA

Obama: Na Rusiji direktna odgovornost; Voz sa tijelima žrtava krenuo iz Toreza

Kanada će uvesti nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na akciju u Ukrajini i obaranje aviona na istoku Ukrajine
53 pregleda 192 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 23:34h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je na Rusiji odgovornost da utiče na proruske snage da omoguće istragu pada aviona.

Međunarodni timovi su, kako je rekao, spremni da sprovedu istragu, ali proruske snage nastavljaju da blokiraju istragu i pristup mjestu nesreće, prenio je Rojters.

"Moramo da obezbijedimo da istina izađe na vidjelo i da se zna ko je odgovoran za obaranje malezijskog aviona", rekao je Obama i dodao da istražiteljima mora da se omogući hitan i potpuni pristup mjestu pada aviona.

"Rusija i predsjednik Putin imaju direktnu odgovornost da utiču na separatiste da sarađuju sa istragom", rekao je američki predsjednik.

Akcije proruskih snaga na mjestu nesreće navode da se postavi pitanje: "Šta pokušavaju da sakriju?", rekao je Obama na konferenciji za štampu.

Američki predsjednik je istakao da i dalje vjeruje da može da se pronađe diplomatsko rješenje krize u Ukrajini.

"Ako Rusija nastavi da podržava separatiste, onda će još više izolovati sebe", upozorio je Obama i dodao da je sada vrijeme da se Rusija i Putin okrenu od strategije koju su dosad imali u Ukrajini.

Obama je u obraćanju javnosti ispred Bijele kuće istakao da proruski separatist i dalje blokiraju istragu obaranja aviona na istoku Ukrajine.

“Istraga mora biti provedena. Ometanje istrage je uvreda žrtvama i porodicama onih koju su izgubili svoje najmilje”, kazao je Obama.

Obama je ponovio da je Rusija odgovorna za ponašanje separatista, da ih naoružava, obučava, te da su njihovi lideri državljani Rusije.

Istakao je da i ruski predsjednik Vladimir Putin podržava nezavisnu i međunarodnu istragu, ali “on riječi mora sprovesti u djelo”.

Borodaj: Crne kutije i tijela biće predati međunarodnim ekspertima

Premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Aleksander Borodaj, rekao je danas da se tijela žrtava i crne kutije drže na sigurnom i da će biti predati međunarodnim ekspertima.

Većina tijela žrtava nalazi se u specijalnim vagonima na željezničkoj stanici u mjestu Torez, u oblasti Donjecka.

"Ta tijela, kao i predmeti, koji su vjerovatno 'crne kutije', biće predati stranim ekspertima, ali ne ukrajinskoj strani. Ne možemo da dokaze predamo našem neprijatelju koji nije zainteresovan da sprovede objektivnu istragu tragedije", rekao je Borodaj, a prenijela ruska agencija Itar-Tass.

Šef grupe stručnjaka iz Holandije, koji su stigli na mjesto pada aviona, rekao je danas novinarima da će tijela žrtava napustiti Torez kasnije danas.

Prema njegovim riječima, vagoni će otići na mjesto koje navedu stručnjaci.

Voz je, kako navodi BBC, krenuo sa stanice u Torezu a njegova destinacija je Harkov, kazao je jedan zvaničnik.

“Voz ide za Donjeck, koji je pod kontrolom pobunjenika, a cilj je da on nastavi put prema konačnoj destinaaciji - a to je Harkov. Za to će trebati više sati”, kazao je holandski premijer Mark Rute.

Ranije danas, premijer Holandije Mark Rute rekao je novinarima da je postignut sporazum da Holandija koordinira rad na identifikovanju žrtava pada aviona.

Svi napori usmjereni su na slanje voza na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih vlasti, rekao je on, dodajući da će eksperti tek nakon toga započeti proces identifikacije.

Specijalna grupa ljekara, policije i psihologa u Holandiji je započela prikupljanje uzoraka DNK od rođaka žrtava. Stručnjaci takođe prikupljaju podatke o ožiljcima žrtava, tetovažama i drugim znacima koji bi mogli da pomognu pri identifikaciji.

Kako je u Kijevu izjavio zamenik ukrajinskog premijera Vladimir Grojsman, sve žrtve sa mjesta pada malezijskog aviona stavljene su u vagone hladnjače i biće prebačeni vozom u istočni rad Harkov.

"Sva tijela su ukrcana u specijalni voz sa vagonima hladnjačama i očekujemo da će poslije 19 sati (17 sati po Griniču) krenuti za...Harkov", rekao je on na konferenciji za novinare, a prenio je Rojters.

Prema riječima Grojsmana, sva tijela će biti prebačena u Holandiju.

On je takođe naveo da ima informacija da su crne kutije svih ovih dana u rukama pripadnika proruskih snaga i da su oni "radili sa njima izvjesne stvari".

Na pitanje da li smatra da su pobunjenici dirali crne kutije, Grojsman se složio s time.

Malezija će uzeti crne kutije

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je da će crne kutije malezijskog aviona biti predate Maleziji večeras u Donjecku.

Dvanaest članova malezijskog tima stručnjaka za vazduhoplovstvo stiglo je u istočni grad Donjeck da bi učestvovali u istrazi o uzrocima pada aviona.

"Dvanaest stručnjaka za vazduhoplovstvo iz Malezije bezbjedno je stiglo u Donjeck", izjavio je zvaničnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck Sergej Kavtaradze.

Zvaničnici iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i tim stručnjaka iz Holandije već su na mjestu nesreće i vrše istragu.

Rusija: Ukrajinski lovac bio iza MH17

Ruska vojska saopštila je da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno prije pada letjelice.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".

"Letelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta", rekao je u Moskvi šef Operacija direktorata Generalštaba Rusije, general-potpukovnik Andrej Kartopolov.

Kartopolov je rekao da "Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letjelica letjela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vrijeme i na istoj visini kao komercijalni let".

Ovo je još jedna od mnogih optužbi izrečenih nakon tragedije leta MH17 u kojoj je poginulo 298 ljudi. Američka ambasada u Kijevu je saopštila da svi dokazi ukazuju da je avion oboren iz zone koje kontrolišu pobunjenici, i to projektilom zemlja-vazduh.

Ukrajina odbacila ruske tvrdnje o obaranju aviona

Ukrajina je odbacila rusku verziju obaranja aviona, naglašavajući da se Moskva pokušava odreći odgovornosti u ovoj tragediji.

Portparol ukrajinskog Savjeta za bezbjednost Andrej Lisenko izjavio je da su “teroristi ispalili projektil kojim je oboren avion, te da oni primaju oružje i stručnjake iz Ruske Federacije”.

Predstavnik ruskog ministatstva obrane, general Andrej Kartapolov, prethodno je rekao da su Ukrajinci u to područje premjestili sistem protivazdušne obrane neposredno prije nego je avion oboren.

Jacenjuk: Rusija prešla na tamnu stranu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin bi trebalo da shvati - "šta je dosta, dosta je", izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, optužujući ruskog lidera da proruske snage na istoku Ukrajine snabdijeva oružjem.

"Ništa ne očekujem od ruske vlade. Oni su proruske snage snabdijeli oružjem i poslali svoje borce. Putin bi trebalo da shvati da je bilo dosta. Ovo nije konflikt između Ukrajine i Rusije. To je međunarodni konflikt", rekao je Jacenjuk na konferenciji za štampu u Kijevu, a prenio Rojters.

"Rusija je prešla na tamnu stranu, na stranu djavola", naveo je ukrajinski premijer.

On je dodao da je Ukrajina spremna da prepusti koordinaciju istrage pada malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine, međunarodnim partnerima na čelu sa Holandijom i ponovio da je zvanični Kijev uvjeren da su avion oborili "profesionalci".

Jacenjuk je na konferenciji za štampu rekao: "Ukrajina je spremna da prepusti ulogu koordinatora istrage našim zapadnim partnerima. Taj proces bi mogla da predvodi Holandija".

"Trenutno uopšte ne sumnjamo da je avion oboren. To je najvjerovatnije učinjeno raketom iz raketnog sistema BUK-M1. Jasno je da ovim sistemom ne mogu da upravljaju pijani proruski teroristi. To su učinili profesionalci", rekao je ukrajinski premijer, ukazujući na to da je zvanična Moskva imala ulogu u obaranju aviona.

Porošenko naredio obustavu vatre

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je da se obustavi vojna operacija u radijusu od 40 kilometara od mjesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine. Porošenko je o tome obavijestio novinare na konferenciji za štampu u Kijevu.“Dao sam naređenje: odmah, u radijusu od 40 kilometara oko mjesta nesreće, ukrajinske trupe ne smiju izvoditi operacije i ne smiju otvarati vatru”, rekao je Porošenko, prenosi B92. Avion boing 777 kompanije Malezija erlajns, na letu Amsterdam – Kulala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade – državljana deset zemalja.

Rusija će podržati rezoluciju SB UN pod jednim uslovom

Rusija će podržati rezoluciju UN koja će osigurati neometan pristup mjestu pada aviona kompanije "Malezija erlajns" sve dok se za taj događaj ne okrivljuje Moskva, izjavio je ruski ambasador u Australiji Vladimir Morozov, prenio je Rojters.

On je rekao da je Moskva spremna da podrži nacrt rezolucije koji je predložila Australija. Ovaj dokument garantovao bi da međunarodni istražioci imaju pristup olupini, koja se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga.

"Ova rezolucija ima podršku Rusije sve dok se njome neko ne optužuje", rekao je Morozov u intervjuu listu "Fajnenšel rivju".

Holandija otvorila istragu

Holandsko tužilaštvo otvorilo je preliminarnu istragu povodom pada aviona sa 298 putnika i članova posade, uglavnom Holanđana, na istoku Ukrajine.

"Tužilac Thejs Berger je ovom trenutku u Kijevu", rekao je agenciji Frans pres portparol Tužilastva Vim de Brejn, ne precizirajući šta će biti tačan zadatak tužioca.

Prema holandskom zakonu, Holandija može da krivično goni osumnjičene za ratne zločine čak i ako su počinjeni u inostranstvu, pod uslovom da među žrtvama ima Holanđana.

U avionskoj nesreći u četvrtak život je izgubilo 193 Holanđana.

Ebot: Ovo liči na čišćenje bašte, ne na istragu

Australijski premijer Toni Ebot je izjavio da bi Australija "veoma loše" gledala na eventualni ruski veto, dodajući da "niko razuman" ne bi mogao imati primjedbe na tekst predloga rezolucije.

"Ovo je i dalje apsolutno haotična situacija koja više liči na čišćenje bašte nego na forenzičku istragu", dodao je on.

Ebot je danas razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prvi put poslije avionske nesreće i o tom razgovoru je kazao da je Putin "rekao sve prave stvari".

Kanada će uvesti nove sankcije Rusiji

Kanada će uvesti nove sankcije protiv Rusije u konsultaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim državama, kao odgovor na akciju u Ukrajini i obaranje malezijskog aviona na istoku Ukrajine, izjavio je danas kanadski premijer Stefen Harper.

"Nečuveno i kriminalno djelo obaranja civilnog aviona prošle sedmice direktan je proizvod ruske vojne agresije i nelegalnog zauzimanja Ukrajine", naveo je u saopštenju kanadski premijer.

Harper je rekao da to pokazuje potrebu da međunarodna zajednica nastavi sa pritiskom na ruskog predsjednika Vladimira Putina da naredi povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske granice i zaustavi snabdjevanje oružja aktivistima na istoku Ukrajine, te da iskoristi uticaj i pozove ih da polože oružje.

"Takođe, neophodno je da se međunarodnim istražiteljima omogući potpun i neometen pristup mjestu pada malezijskog aviona", naglasio je Harper.

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd rekao je da je plan o uvođenju sankcija bio u pripremi prije avionske nesreće u Ukrajini, ali je ova nesreća ubrzala razmatranje uvođenja šireg opsega sankcija.

"Ne znam da li postoji direktna komanda i kontrola Kremlja o dešavanjima u istočnoj Ukrajini, ali Rusija mora da preuzme dio odgovornosti za događaje", rekao je Berd.

Ukrajinska vojska zauzela tri grada

Ukrajinske snage su zauzele tri grada u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštio je portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska je zauzela gradove Rubežnoje, Soledar i Dzeržinsk, u kojem je na zgradi lokalne uprave postavljena ukrajinska zastava.

Trenutno, kako je dodao, ukrajinska vojska traga za pripadnicima lokalne milicije u oslobođenim gradovima, prenio je Itar tas.

On je takođe rekao da je ukrajinska vojska privela veliki broj pripadnika lokalne samoodbrane i zaplijenila oružje i municiju.

Vojska Ukrajine je takođe preuzela kontrolu nad strateški važnim naseljima Georgijevka kod Lukanska i Peski u regionu Donjecka, dodao je on.

Danas je nekoliko ljudi poginulo i ranjeno, a zgrada u kojoj je smještena regionalna vlada u Lugansku uništena je u vazdušnom napadu ukrajinskih snaga na taj grad.

U napadu su upotrijebljene kasetne bombe, objavila je pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike.

Borci odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike u međuvremenu su saopštili da su pogodili jedan ukrajinski vojni avion i uništili tri tenka.

Ranije danas kod željezničke stanice u Donjecku vodili su se žestoki sukobi, a očevici kažu da su vidjeli oblake dime i čuli jake eksplozije iz okoline stanice u centru grada.

Galerija