Igor Ivanov: Ukrajinska kriza nalik na balkansku

On smatra da je "EU, potpisivanjem sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom, na svoja pleća natovarila veliku političku i moralnu odgovornost za budućnost te zemlje"
0 komentar(a)
Igor Ivanov, Foto: Reuters
Igor Ivanov, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2014. 13:24h

Bivši šef ruske diplomatije Igor Ivanov ocijenio je u osvrtu u španskom dnevniku "Mundo" da je ukrajinska kriza dovela do opasnog nepovjerenja između Zapada i Rusije, najtežeg od Hladnog rata.

Bivši šef ruske diplomatije smatra da je međunarodna konferencija uz učešće svih zainteresovanih, jedini način da se riješi "velika ukrajinska tragedija".

Ivanov, sada rukovodilac Ruskog savjeta za međunarodne poslove, smatra da se "ukrajinska kriza proširila izvan granica te zemlje i ubrzano počela da nalikuje tragediji koju je proživio Balkan".

Zato, poručuje Ivanov, hitno treba sazvati međunarodnu konferenciju pod okriljem UN-a ili OEBS-a na kojoj bi učestvovali visoki zvaničnici Ukrajine, Rusije, glavne evropske zemlje i SAD.

Cilj konferencije mora biti da se izradi tačan plan izlaska iz krize, uz spoljnu pomoć i nadzor, s tim da u rješenje budu uključeni sve ukrajinske političke snage i regioni.

"Jedino tako će moći da se izoluju ekstremisti u Ukrajini, da se dođe do uzajamnog razumijevanja i stekne povjerenje ključnih međunarodnih činilaca", misli Ivanov.

Ivanov rješavanje ukrajinske krize stavlja u okvir opasnog pogoršavanja odnosa naročito između SAD i Rusije: državni kontakti su svedeni na minimum, uzajamne optužbe pljušte i to "stvara i stanje duha u javnosti obje zemlje".

"Evropske i američke vođe savršeno znaju da sankcije nemaju nikakve veze s ukrajinskom krizom, i ono što nastoje da prikriju jeste njihova nesposobnost da narodu Ukrajine pomognu da se iščupa iz duboke krize, a odgovornost pokušavaju da prebace na Rusiju", ocenio je on.

Ivanov smatra da je nužno hitno obnoviti dijalog Rusije i Zapada, jer se bez toga ne mogu rješavati ukrajinska i druge svjetske krize, kao i zato što "rusko-američki odnosi imaju posljedice po cijeli svijet".

On je primijetio da su "američko političko mišljenje i mišljenja stručnjaka isključivo usredsređena na domet štete koju sankcije mogu nanijeti Rusiji, a, što je još kratkovidije, na to da su SAD sposobne da krupne međunarodne probleme rješavaju bez Rusije".

Ivanov dodaje da na tu raspravu u Vašingtonu izuzetno liči rasprava koja se vodi u Moskvi, gdje se ponavlja da sankcije ne mogu ništa Rusiji, da Zapad neće preduzeti nešto protiv svojih bitnih interesa.

Takođe u Moskvi se tvrdi da "SAD nisu jedina zemlja na svijetu i da Rusija ne bi izgubila mnogo, ako bi bilateralnu saradnju svela na minimum, a spoljnu politiku preusmjerila na druge zemlje i regione".

Takva kretanja na obje strane - upozorava predsjednik Ruskog savjeta za međunarodne poslove - "ne omogućavaju da se dođe do novih zamisli i predloga za rješenje krize" u Ukrajini, a uz to izbacuju u prvi plan strahove i ovještale predstave iz doba Hladnog rata i "prijete da se pretvore u političku praksu".

Ivanov zaključuje da je "Evropska unija, potpisivanjem sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom, na svoja pleća natovarila veliku političku i moralnu odgovornost za budućnost te zemlje, dok je većina Evropljana užasnuta perspektivom da moraju da plate ukrajinski dug".

"Samo 'toplim oblogama' se ne može riješiti problem tih razmjera i te složenosti", zaključio je Ivanov.

Bonus video: