OEBS nije uspio da priđe olupini

Među stradalim putnicima je i bivši predsjednik Međunarodnog HIV udruženja Džozef Lange
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2014. 20:22h

Tim OEBS-ovih istražitelja nije uspio da priđe olupini aviona iako je ranije danas stigao na mjesto gdje pao malezijski avion na letu MH17 u blizini Donjecka

Dok su se nekoliko kilometara dalje vodile borbe, istražitelji nisu uspjeli da obezbjede koridor za pristup srušenom avionu.

Posmatrači "nisu imali pristup kakav su očekivali. Nisu imali slobodu kretanja koja im je bila potrebna da obave svoj posao. Mjesto nesreće nije otvoreno", saopštio je predsjedavajući stalnog saveta OEBS-a Tomas Greminger za agenciju Rojters.

Greminger je dodao i da je ekipa od 17 posmatrača čekala da priđe mjestu nesreće oko 75 minuta, a da se zatim vratila u Donjeck. Greminger je rekao i da će tim posmatrača i sjutra pokušati da priđe mjestu na koje se srušio malezijski avion.

Kratkotrajno primirje nije promijenilo stanje na terenu, pa se ukrajinska vojska i ruski pobunjenici i dalje bore, nedaleko od mjesta gdje je pao avion.

SB traži nezavisnu međunarodnu istragu o padu aviona

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) zatražio je danas sveobuhvatnu i nezavisnu međunarodnu istragu o uzrocima pada malezijskog aviona MH17, koji se sa 298 putnika i članova posade srušio u Ukrajini. U saopštenju SB, objavljenom nakon hitne sjednice tog tijela UN održane u Njujorku, izražava se i saučešće porodicama žrtava, narodima i vladama onih koji su nastradali, a sastanak je počeo minutom ćutanja za žrtve tragedije. Američka ambasadorka pri UN, Samanta Pauer, rekla je da SAD ne mogu da isključe da je Rusija pomogla u lansiranju rakete zemlja-vazduh kojom je oboren malezijski avion iznad Ukrajine. Prema njenim riječima, SAD vjeruju da je raketa SA-1 ispaljena iz oblasti koju kontrolišu proruske snage koje su se, kako je rekla, prethodno hvalile posjedovanjem takvih raketa. Ona je takođe optužila Rusiju da je snabdjela proruske snage raketama SA-11 i drugim teškim naoružanjem, prenosi AP. "Ako iza napada na putnički avion stoje proruske snage, oni i oni koji ih podržavaju imaju dobar razlog da prikriju dokaze svog zločina. Zbog toga je izuzetno važno da istraga počne odmah", poručila je Pauer. Ruski predstavnik pri UN, Vitalij Čurkin, upozorio je da ne treba prejudicirati ishod istrage i da ona mora biti objektivna. "Neophodno je sprovesti nepristrasnu, otvorenu istragu. Ne smije se vršiti pritisak na istragu sa ciljem da se prejudicira njen ishod raznim izjavama i insinuacijama koje su neopravdane u ovako teškoj situaciji“, naglasio je Čurkin.Obama napao Rusiju

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode da se ruski raketni sistemi nalaze u rukama proruskih snaga u Ukrajini.

Savjetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Anton Gerašenko tvrdi da je samohodni sistem zemlja-vazduh tipa BUK kojim su proruski separatisti srušili malezijski avion, tokom noći krišom prebačen u Rusiju.

"Nikakav raketni sistem Buk, niti bilo koja vojna oprema nije prešla rusko-ukrajinsku granicu", rekao je zvaničnik ruskog ministarstva i dodao da "takvi prelasci ne mogu da se obave u tajnosti", prenosi Raša tudej.

On je takođe negirao navode ukrajinske strane da su dva ruska državljana privedena na ukrajinskoj teritoriji "specijalci za rad sa raketnim sistemima Buk".

Američki predsjednik Barak Obama nazvao je obaranje malezijskog aviona globalnom tragedijom i kazao da je projektil koji je srušio avion došao iz zone koje kontrolišu pobunjenici.

On je dodao da nije jasno ko je i zašto to uradio, ali podsjetio da su pobunjenici ranije obarali avion i preuzimali odgovornost za to.

Obama je kritikovao Rusiju, kazavši da je ta zemlja odbila da sarađuje na putu ka mirnom rješenju podržavši pobunjenike.

On je naveo da tragediju još većom čini to što je na letu bilo ljudi koji su išli u Australiju na konferenciju o AIDS-u. "Stradali su ljudi, istraživači, koji su bili spremni da spavašaju tuđe živote", kazao je Obama.

Niko od 298 putnika i članova posade malezijskog putničkog avion koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine, nije preživio nesreću, a svijet je u šoku zbog tragedije.

U avionu "Malezija erlajnsa"nalazilo se ukupno 298 ljudi, od kojih je 171 bio državljanin Holandije.

Ukrajinske vlasti nazvale su nesreću "terorističkim činom" i optužile proruske snage da su oborile avion protivavionskim sistemom BUK koji im je dostavila Rusija, dok separatisti tvrde da nemaju te rakete i da je avion srušila ukrajinska vojska.

Pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine saopštili su da su pronašli "crnu kutiju" malezijskog aviona i da su spremni na privremeno primirje kako bi bila omogućena istraga na mjestu gdje se srušio avion.

U toku su razgovori između predstavnika proruskih snaga i vlasti Kijeva da se omogući pristup lokaciji međunarodnim organizacijama, potvrdio je premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Boradaj.

Poslije nesreće, evropska organizacija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja Eurokontrol saopštila je da su ukrajinske vlasti zatvorile vazdušni prostor nad istočnim dijelom zemlje.

Jacenjuk: Rusi da odgovaraju u Hagu

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da proruski aktivisti, za koje Kijev vjeruje da su oborili malezijski avion, treba da odgovaraju pred međunarodnim sudom u Hagu.

"Juče se dogodila strašna tragedija. Rusi su otišli predaleko ", rekao je Jacenjuk, a prenio je Interfaks Ukrajina.

"To je međunardoni zločin za koji bi oni trebalo da odgovaraju pred međunardonim sudom u Hagu", naveo je Jacenjuk, prenio je AFP.

NTV: Putin bio meta napada

Ruski mediji tvrde da je ukrajinska protivvazdušna odbrana mislila da gađa avion Vladimira Putina, predsjednika Rusije, koji se vraćao iz Brazila.

Televizija NTV objavila je izjavu neimenovanog izvora iz ruske federalne Agencije za vazdušni saobraćaj da su oboreni avion i Putinov avion navodno prošli istu tačku na istoj visini tokom leta.

“To je bilo blizu Varšave na visini od 10.100 metara. Avion 'Broj 1' bio je na toj tački u 16:21 po moskovskom vremenu, dok je malezijski avion bio tamo u 15:44 po moskovskom vremenu”, kazao je taj izvor i dodao da su konture ova dva aviona slične.

"Kijev post": Kozaci oborili avion

Na osnovu transkripata presretnutih telefonskih razgovora između ruskih obavještajaca i proruskih snaga, malezijski avion oborila je grupa Kozaka, tvrdi “Kijev post”.

Transkrip je objavila ukrajinska bezbjednosna agencija SBU.

Boing 777-200 malezijske kompanije "Malezija erlajnz", koji je letio od Amsterdana do Kuala Lumpura i srušio se iznad istočne Ukrajine kod sela Čornuhin, u oblasti Luganska, 80 kilometara sjeverozapadno od Donjecka, najvjerovatnije je pogođen raketom zemlja-vazduh.

Jedan telefonski razgovor je obavljen u 16.40 po kijevskom vremenu, odnosno 20 minuta poslije rušenja aviona. Razgovor je vodio Igor Bezler, za koga SBU tvrdi da je ruski vojni obavještajac, i jedan od lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

On u tom razgovoru podnosi izvještaj o obaranju aviona osobi koju je SBU identifikovala kao pukovnika glavne obavještajne službe generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije Vasilija Geranina.

Drugi presretnuti razgovor se vodi između pripadnika proruskih snaga čiji su nadimci "Major" i "Grk" neposredno poslije obilaska mjesta nesreće, navodi "Kijev post".

"To je 100 odsto putnički (civilni) avion", kaže "Major", priznajući da ne vidi nikakvo oružje na mjestu pada aviona.

"Apsolutno ništa. Samo civilni predmeti, medicinske stvari, peškiri, toalet papir", dodaje "Major".

U trećem dijelu razgovora, komandant Kozaka Nikolaj Kozicin razgovara sa neidentifikovanim pripadnikom proruskih snaga i cinično kaže da su u avionu mogli biti špijuni, jer u suprotnom on ne bi letio u toj oblasti.

Na ruskoj verziji Fejsbuka, VK.com, juče se oglasio samoproglašeni lider Donjecke narodne republike Igor Girkin, čije je "ratno ime" Igor Strelkov, hvaleći se obaranjem aviona.

"Upozorili smo vas - ne letite našim nebom", napisao je Strelkov.

Misleći da se radi o ukrajinskom transportom avionu, Strelkov je dodao da je avion "oboren iznad Toreza", nenaseljene oblasti, tako da "nijedan nevinin čovjek nije povrijeđen".

Strelkov je, međutim, obrisao komentar kada je potvrđeno da se radi o putničkom avionu, a ne vojnoj letjelici, prenose strani mediji.

Ukrajina: Nijedna raketa nije upotrebljena

Ukrajinska vojska nije koristila rakete tokom borbi sa proruskim snagama na istoku Ukrajine i malezijski avion bio je van domašaja sistema koji vojska te države koristi, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

"Sve rakete su u našem skladištu oružja, nijedna nije upotrijebljena", rekao je portparol ukrajinskog bezbjednosnog savjeta Andrij Lisenko.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Bohdan Senik izjavio je da je avion bio van domašaja ukrajinskog protivraketnog sistema, prenio je Rojters.

"Protivavionske rakete nisu upotrijebljene tokom antiterorističke operacije... sve su na mjestu", rekao je Senik.

Abot: Odgovor Rusije na zločin veoma nezadovoljavajuć

Australijski premijer Toni Abot danas je pozvao na pokretanje nezavisne istrage o obaranju malezijskog aviona i ocijenio da je odgovor Rusije na taj, kako je rekao, zločin "veoma, veoma nezadovoljavajuć".

Abot je oštro kritikovao ruskog ambasadora u Australiji Vladimira Morozova, sa kojim se danas sastala šefica diplomatije Džuli Bišop.

Kako je rekao Abot, ambasador je za nesreću u kojoj je stradalo 298 putnika, od kojih je 28 njih bilo Australijanaca, okrivio Ukrajinu.

Premijer je novinarima rekao da "to što Rusija može da kaže da ovo nema nikakve veze sa njima jer se to desilo u vazdušnom prostoru Ukrajine, ne bi prošlo nikakvu ozbiljniju istragu".

"Prvobitni odgovor ruskog ambasadora bio je da okrivi Ukrajinu za ovo i moram da kažem da je to veoma, veoma nezadovoljavajuće", kazao je.

"U situaciji u kojoj se čini da su proruski pobunjenici ubili Australijance koristeći, kako bi moglo da se ispostavi, teško naoružanje dostavljano iz Rusije, Australija to vidi veoma loše, i mi želimo najdublju moguću istragu", dodao je Abot.

On je ocijenio da je veoma važno da se nikako ne dozvoli da Rusija spriječi nepristrasnu sveobuhvatnu međunarodnu istragu, kako bi moglo da se utvrdi šta se zaista desilo.

"Ovo nije nesreća, ovo je zločin. A zločincima ne smije biti dozvoljeno da se izvuku sa onim što su učinili", kazao je Abot.

Upitan zašto koristi oštriji govor od ostalih svjetskih lidera u pogledu umiješanosti Rusije u avionsku nesreću u Ukrajini, Abot je objasnio: "Ovaj avion nije pao nesrećnim slučajem, on je oboren. Nije se srušio, on je oboren... iznad teritorije koju kontrolišu proruski pobunjenici".

Vanredna sjednica SB UN

U međuvremenu, Velika Britanija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da bi se razmotrila krizu u Ukrajini.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da "postoji očita potreba za potpunom i transparentnom međunarodnom istragom" o padu malezijskog aviona.Tim povodom je za danas zakazana hitna sjednica SSB UN, koja će početi u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjeevropskom vremenu.

Na vijest o padu malezijskog aviona nad Ukrajinom reagovali su svjetski lideri, ocijenivši ovaj događaj kao šokantan i pozivajući na sprovođenje međunarodne istrage o uzrocima nesreće.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je pad malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine užasna tragedija i dodao da zvaničnici SAD pokušavaju da ustanove da li je u njemu bilo američkih državljana.

Obama je rekao i da će SAD pružiti svu potrebnu pomoć u istraži o uzrocima ove nesreće, što je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, ponovio i potpredsjednik vlade Džozef Bajden.

Prema saopštenju Kremlja, predsjednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin razgovarali su o nesreći telefonom.

Putin je takođe uputio saučešće malezijskom premijeru Nadžibu Razaku, zamolivši da prenese iskrene riječi saosjećanja i podrške rođacima i najbližima poginulih.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je na pokretanje međunarodne istrage o nesreći, rekavši da okolnosti pod kojima se dogodila moraju biti razjašnjene bez odlaganja.

Isti stav iznio je i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, koji je izjavio da je šokiran izvještajima o padu malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini i zatražio međunarodnu istragu.

Šokiranost i žaljenje zbog ove nesreće izrazio je i britanski premijer Dejvid Kameron, na svojoj stranici na društvenoj mreži Tviter, dodajući da se zvaničnici vlade sastaju da bi razmotrili okolnosti pod kojima se ona dogodila.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland uputio je saučešće porodicama žrtava i ponovio poziv Eštonove na pokretanje međunarodne istrage o nesreći. Na nezavisnu međunarodnu istragu o nesreći pozvala je i Njemačka.

"Očekujemo da bude učinjeno sve što je potrebno da se, što je prije moguće, rasvijetli ovaj slučaj", rekao je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Prestravljen sam zbog vijesti iz istočne Ukrajine. Zbog toga što su stotine nedužnih ljudi izgubile život na takav užasan način", rekao je Štajnmajer.

Štajnmajer nije želio da odgovori na pitanje novinara da li Njemačka dijeli mišljenje Ukrajine o uzrocima nesreće.

Zahtjeve za međunarodnu istragu o uzrocima pada aviona uputili su nešto ranije predsjednici Evropske komisije Žose Manuel Baroso i predsjednik Savjeta Herman Van Rompij, a holandski premijer Mark Rute izjavio je da je pad malezijskog aviona "vjerovatno najgora avionska nesreća u istoriji Holandije".

Prema riječima potpredsjednika "Malezija erlajnsa" Huiba Gortera, koji se novinarima obratio na amsterdamskom aerodromu Shiphol, sa kojeg je avion poletio za Kuala Lumpur, u avionu je bilo 283 putnika i 15 članova posade.

Pored najmanje 154 Holanđana, među putnicima je bilo i 27 Australijanaca, 23 Malezijca (među kojima i 15 članova posade), 11 Indonežana, šest Britanaca, četiri Njemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost preostalih 47 putnika zasad nepoznata, rekao je Gorter.

Kako je ranije objavila agencija Rojters, prema saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, među putnicima su bila 23 američka državljana, a prema riječima šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa i najmanje četvoro državljana Francuske.

Ministri spoljnih poslova EU okupiće se u utorak kako bi razmotrili situaciju nakon pada putničkog aviona malezijske aviokompanije iznad Ukrajine.

Kako je novinarima u Briselu rekao jedan neimenovani zvaničnik EU, o Ukrajini će se razgovarati i na sastanku Evropskog savjeta u srijedu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je hitnu, brzu i nezavisnu istragu o padu aviona iznad istočne Ukrajine, kao i obustavu vatre u toj zemlji.

I OEBS danas hitno o padu aviona

OEBS najavio da će popodne održati vanredni sastanak na kome će se razgovorati o malezijskom avionu koji se srušio na teritoriji Ukrajine.

Neimenovani izvor izjavio je Itar Tasu da će sjednica biti održana u Beču u 12.30 časova po lokalnom vremenu.

Trilateralna kontakt grupa predstavnika Ukrajine, Rusije i OEBS sastala se juče u Kijevu i održala video konferenciju s predstavnicima proruskih snaga u regionu Donjecka, koji su pristali da ispune nekoliko postavljenih uslova u vezi sa istragom pada aviona.

Na sastanku održanom poslije pada malezijskog putničkog aviona, predstavnici proruskih snaga Donjeckog regiona obavezali su se da zatvore prilaz mjestu nesreće i dozvole lokalnim vlastima da počnu pripreme za izvlačenje tijela, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Takođe, oni su pristali i da osuguraju bezbjedan pristup i garancije nacionalnoj istražnoj komisiji, uključujući i međunarodne istražitelje, u oblastima pod njihovom kontrolom.

Prema dogovoru, biće obezbijeđen i siguran pristup i bezbjednosne garancije posmatračima OEBS-a, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici proruskih snaga iz Donjecka pristali su i da sarađuju s relevantnim ukrajinskim vlastima po svim praktičnim pitanjima koja se tiču istrage o nesreći.

U međuvremenu, predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter izrazio je najdublje saučešće porodicama žrtava koje su izgubile život prilikom pada aviona.

Donjeck za primirje kako bi se istražila nesreća

Predstavnici samoproglašene Donjecke republike saopštile su da se zalažu za "humanitarno primirje od dva do četiri dana" kako bi se istražili uzroci pada avion.

"Pregovaramo o obustavi vatre u trajanju od dva do četiri dana kako bi se utvrdile sve činjenice povezane sa rušenjem malezijskog 'boinga' iznad Donjecka. ", rekao je zamjenik premijera DNR Andrij Purgin.

On je ponovio da se Donjecka republika zalaže da Kontakt grupa ostaje u istom sastavu i da je čine predstavnici donjeckog regiona, Kijeva, Rusije i OEBS-a.

"Sada razgovaramo o tome koje sve međunarodne organizacije treba da čine tim za istragu. Spremni smo da prihvatimo da u timu budu i istražitelji iz Ukrajine", rekao je Purgin.

Ranije danas, SAD su apelovale da se odmah uspostavi prekid vatre u Ukrajini kako bi se omogućila istraga o malezijskom putničkom avionu koji se srušio na istoku Ukrajine.

I HIV zajednica širom svijeta u žalosti

HIV zajednica širom svijeta danas je u žalosti zbog nepotvrđenih izvještaja objavljenih u Australiji da je 100 putnika išlo na međunarodnu konferenciju posvećenu epidemiji virusa HIV koji izaziva sidu.

Prema nepotvrđenim izvještajima u Australiji, 100 putnika su bili delegati koji su išli na 20. međunarodnu konfenreciju o sidi u Melburnu, koja treba da počne u nedjelju.

List "Sidnej moning herald" je objavio da je učesnicima pripremnog sastanka za konferenciju u Sidneju rečeno da se u avionu nalazilo oko 100 njihovih kolega, među kojima je i bivši predsjednik Međunarodnog HIV udruženja Džozef Lange.

Prema pisanju australijskog lista, učesnici konferencije u Melburnu je trebalo da budu obaviješteni da je 108 njihovih kolega sa članovima porodica poginulo.

Međunarodno HIV udruženje je potvrdilo da su poginule njihove kolege i prijatelji, ali nije navelo tačan broj.

Nađena druga crna kutija i 181 tijelo

Spasilačke ekipe pronašle su i drugu crnu kutiju iz malezijskog aviona.

Proruske snage u Ukrajini pronašle su juče jednu crnu kutiju.

Kako je saopštila ukrajinska pres služba za hitne situacije, do 07.00 časova po lokalnom vremenu pronađeno je 181 tijelo poginulih.

Na licu mjesta nalazi 95 pripadnika spasilačke službe koji tragaju za poginulima, prenio je Itar tass.

Kompanija: Avion bio ispravan

Avion malezijske aviokompanije koji se u četvrtak srušio na teritoriji Donjecka bio je tehnički ispravan i prošao je sve neophodne kontrole, saopštila je danas aviokompanija.

Boing 777-200 je posljednju provjeru prošao 11. jula ove godine na aerodromu u Kuala Lumpuru, a sljedeća kontrola bila je predviđena za 27. avgust.

Avion je inače iz 1997. godine, a kako ističu u aviokompaniji, svi telekomunikacioni sistemi su funkcionisali, prenosi Itar-tass.

Putin: Potrebna objektivna slika

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je danas saučešće holandskom premijeru Marku Ruteu povodom pada aviona u kojem su polovina putnika bili Holanđani.

Putin je istakao da tragedija koja se dogodila na teritoriji Donjecke oblasti u Ukrajini potvrđuje da je neophodno mirnim putem što prije riješiti krizu u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Prema Putinovim riječima, potrebno je pažljivo i objektivno istražiti okolnosti pod kojim je došlo do tragedije.

Predsjednik Rusije je juče izjavio da država na čijoj se teritoriji dogodila nesreća snosi odgovornost za tu strašnju tragediju.

Kako je istakao, to se ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

"Ova tragedija se ne bi dogodila da je na tom području vladao mir ili makar da vojne operacije na jugoistoku Ukrajine nisu ponovo pokrenute", rekao je Putin, a prenio je juče Rojters.

Putin je zatražio od svoje vlade da uradi sve što je moguće da bi pomogla u istrazi incidenta.

"Uradićemo sve što je moguće tako da se dobije objektivna slika onoga što se dogodilo. Ova nesreća je potpuno neprihvatljiva", dodao je Putin.

"Greška ili čin terorizma"

Šef Sindikata ruskih kontrolora vazdušnog saobraćaja Sergej Kovaljov kazao je za BBC da je vazdušni saobraćaj iznad istočne Ukrajine ostao otvoren tokom sukoba, i da su prethodno oborene letjelice uglavnom bile helikopteri i borbeni avioni.

“Da bi oborili avion sa visine od 10.000 metara, morate da imate zaista ozbiljno naoružanje.. rakete”, rekao je. “Ovo je ili greška ili čin terorizma”.

Ukrajina je optužila rusku vojsku da pobunjenike snabdijeva naprednim naoružanjem.

Još jedan "teški dan" u "teškoj godini" za Maleziju

Malezijski premijer Nadžib Razak okarakterisao je nesreću kao “tragičan dan” u “tragičnoj godini” za Maleziju, misleći pri tom na avion “Malezija erlajnsa” koji je nestao u martu na letu od Kuala Lumpura do Kine. Avion još nije nađen.

U saopštenju, premijer Malezije je kazao da je pomenuta ruta bila proglašena sigurnom od strane Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju.

Naglasio je da avion nije slao poziv u pomoć.

“Malezija nije u mogućnosti da potvrdi uzrok ove tragedije. Međutim, moramo – i hoćemo – otkriti tačno pta se desilo na ovom letu”, rekao je Nadžib.

“Ako se ispostavi da je avion zaista oboren, insistiraćemo da izvršioci budu što prije izvedeni pred lice pravde”.

Malezija šalje svoj tim u Ukrajinu kako bi pomogao u istrazi.

Pobunjenici priznali da su oborili avion?

Jedan od lidera proruskih pobunjenika u Donbasu Igor Strelkov potvrdio je da oni stoje iza napada nakon kojeg je srušen malezijski avion.

“Upozorili smo vas da ne letite našim nebom”, stoji na vebstranici koju koriste separatisti, ali izjava je brzo nakon toga uklonjena.

Strelkov je, naime, ocjenjuju zapadni mediji, mislio da je srušen još jedan ukrajinski transportni vojni avon.

Kad je pak shvatio da je riječ o putničkom avionu, odmah je zatražio da se izjava ukloni.

On je, inače, “ministar obrane” separatističke, nepriznate Donjecke Narodne Republike.

Ukrajina ima dokaze da su separatisti krivi

Ukrajinske bezbjednosne službe tvrde da su presrele konverzaciju koja dokazuje da su Rusija i proruski separatist odgovorni za današnje obaranje malezijskog putničkog aviona, prenio je britanski “Telegraf”.

“Kijev post” je preveo razgovor koji je objavila ukrajinska vlada.

“Upravo smo oborili avion”, kaže oficir.

Drugi poziv se, opet navodno, odvija između dvojice separatista od kojih jedan ispituje mjesto pada aviona, gdje na sopstveno iznenađenje saznaju da je let bio civilni.

“To je 100 odsto putnički avion. Dođavola! Ostaci su popadali pravo u dvorišta kuća”, kaže jedan od njih.

Galerija

Bonus video: