Da li je ovo dokaz da su proruski separatisti srušili malezijski avion

Drugi poziv se odvija između separatista od kojih jedan ispituje mjesto pada, gdje na iznenađenje saznaju da je let bio civilni
58 pregleda 305 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2014. 21:59h

Avion "Malezija erlajnsa" sa više od 300 putnika i članova posade srušio se u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom, kada je stradalo svih 300 putnika i članova posade.

Britanski Telegraph piše da ukrajinske bezbjednosne službe tvrde da su presrele konverzaciju koja dokazuje da su Rusija i proruski separatisti odgovorni za obaranje putničkog aviona.

“Kijev post” je preveo razgovor koji je objavila ukrajinska vlada. Prvi razgovor se navodno odvija između oficira ruskih obavještajaca i komandanta separatista.

“Upravo smo oborili avion”, kaže oficir.

Drugi poziv se, opet navodno, odvija između dvojice separatista od kojih jedan ispituje mjesto pada aviona, gdje na sopstveno iznenađenje saznaju da je let bio civilni.

“To je 100 odsto putnički avion. Dođavola! Ostaci su popadali pravo u dvorišta kuća”, kaže jedan od njih.

U međuvremenu, Velika Britanija zatražila je hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da bi se razmotrila krizu u Ukrajini poslije obaranja malezijskog aviona na istoku zemlje pod kontrolom proruskih snaga, saopštio je danas diplomata Forin ofisa.

Sastanak će vjerovatno biti održan sjutra.

Ukrajinski ambasador pri UN Jurij Sergejev objavio je na Tviteru poslije avionesreće da će "Ukrajina predstaviti dokaze o umiješanosti ruske vojske u pad boinga".

"Ovaj zločin treba da bude istražen u potpunosti'', naveo je Sergejev.

Među putnicima i 23 američka državljana

Među njima je bilo i 23 američkih državljana, kazao je izvor iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Više od 300 nevinih ljudi je ubijeno... poznato je da je poginulo 23 američkih građana", kazao je Zorjan Škirjak, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Interfaksu, a prenosi Rojters.

"Letovi su zabranjeni iznad Donjecke oblasti, zbog tamošnjih oružanih sukoba. Treba utvrditi kako je boing dospio tamo", rekao je za rusku Gazetu predsjednik Federalnog sindikata kontrolora leta, Sergej Kovalev.

Šef ukrajinske kontrole leta kazao je da je malezijski avion letio sasvim normalno prije nego što je nestao sa radara.

Kako je prenio Rojters, riječ je o boingu koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Pozicije odakle je uzletio i gdje se srušio avion (foto: Flightaware)

Oboren je u Donjeckoj oblasti, na oko 60 km od granice sa Rusijom, gdje se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske.

Proruski separatisti sa istoka Ukrajine kazali su da su pronašli crnu kutiju oborenog malezijskog aviona, javio je Interfaks.

Aviokompanije zaobilaze Ukrajinu

Nakon pada malezijskog aviona u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom, mnoge avio - kompanije objavile su da neće letjeti iznad teritorije Ukrajine.

Kako AFP javlja, Er Frans je odlučio da izbjegava istok Ukrajine, dok Rojters prenosi saopštenje ruske aviokompanije "Transaero" u kome se navodi da će izbjegavati ukrajinski vazdušni prostor za sve buduće letove nakon nesreće sa malezijskim avionom.

Aviokompanija "Lufthanza" saopštila je da je donijela odluku da njeni avioni odmah počnu da izbjegavaju vazdušni prostor iznad istočne Ukrajine.

Takođe, prema pisanju Rojtersa, ni Turkish Airlines neće letjeti iznad Ukrajine do daljnjeg.

Oglasio se i ruski Aeroflot. Naime, iz kompanije navode da neće letjeti iznad teritorije Ukrajine, a to je potvrdio i britanski Virgin, Alitalija, British Airways, Emirates.

Porošenko: Ovo je terorizam

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko smatra da je pad malezijskog aviona posljedica "terorističkog čina".

"Porošenkov stav o obaranju aviona je sljedeći: nije u pitanju incident, niti katastrofa, nego teroristički čin", kazao je njegov savjetnik za medije, Svatoslav Cegolko.

Holandski premijer je odlučio da se vrati sa samita u Briselu u zemlju, nakon vijesti o padu aviona koji je poletio iz Amsterdama.

Ostaci aviona nakon pada (Foto: Reuters)

"Duboko sam šokiran dramatičnim izvještajem o padu aviona", kazao je napomenuvši da je bio u kontaktu sa predsjednikom Ukrajine. Turoperatori su lokalnim medijima kazali da su holandski građani imali desetine rezervacija na ovom letu.

"Još je dosta toga nejasno u vezi sa činjenicama, okolnostima i putnicima", kazao je.

Razgovarali Putin i Obama, SAD nude pomoć

Kremlj je saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru kazao predsjedniku SAD Baraku Obami da je avion pao na ukrajinskoj teritoriji. Dvojica lidera su vodili ranije planirani razgovor o situaciji u Ukrajini tokom kojeg je stigla informacija o rušenju putničkog aviona.

Obama je ocijenio da je obaranje aviona "užasna tragedija" i da će Sjedinjene Države ponuditi svaku vrstu potrebne pomoći kako bi se pomoglo da se utvrdi šta se desilo i zašto.

Američki potpredsjednik Džozef Bajden ponudio je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku pomoć SAD u istrazi oko pada malezijskog aviona na teritoriji Ukrajine.

Bajden je ponudio pomoć SAD u telefonskom razgovoru sa Porošenkom, saopštila je Bijela kuća, prenosi Rojters.

Vlasti Donjecka: Avion oborile ukrajinske snage

Premijer Malezije Nadžib Razak kazao je da je šokiran obaranjem putničkog aviona, pokrenuvši hitnu istragu događaja.

Separatistički lider Aleksandar Borodaj kazao je da su malezijski avion oborile trupe ukrajinske vlade, što je Kijev negirao.

Prema riječima zvaničnika ministarstva za vanredne situacije, na licu mjesta se može vidjeti najmanje sto tijela čiji su djelovi rasuti u krugu "i do 15 km" od mjesta nesreće, prenio je Rojters.

Nešto kasnije su, preko svog tviter naloga, saopštili da su izgubili kontakt sa avionom MH17, i to dok je bio u vazdušnom prostoru iznad Ukrajine.

Avion je oboren dok je bio na visini od 10 kilometara, javlja Interfaks.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko je izjavio da je 280 putnika i 15 članova posade stradalo.

Interfaks prenosi da je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine rekao da je avion oboren raketom zemlja-vazduh. Takođe, izvor iz tog ministrstva je tvrdio da su avion oborili proruski separatisti.

Sanoproklamovana Donejcka Narodna Republika odbacila je umiješanost u ovaj incident, jer njihove odbrambene snage nemaju takvu vrstu oružja.

"Avion su oborile ukrajinske snage. Mi nemamo takve odbrambene sisteme, naše rakete imaju domet od tri do četiri hiljade metara, a boing leti na većim visinama", rekao je Sergej Kavartadze, predstavnik samoproglašene Donjecke Republike. Oni su optuižili ukrajinske vlasti za rušenje ovog aviona.

Sajt aerodroma u Kuala Limpuru ne radi.

Galerija

Bonus video: