Vatikan demantuje Papine navode

Italijanski list objavio je tekst u kojem citira riječi pape Franje prema kojem među sveštenstvom Katoličke crkve ima "oko dva odsto" pedofila
3 komentar(a)
papa, papa Franjo, Foto: Reuters
papa, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2014. 10:23h

Italijanski list "La Republika" objavio je tekst u kojem citira riječi pape Franje prema kojem među sveštenstvom Katoličke crkve ima "oko dva odsto" pedofila.

Portparol Vatikana je, međutim, odmah demantovao da su to papine tačne riječi, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Prema navodima "La Republike", papa je takođe rekao da je zlostavljanje djece kao guba koja je inficirala Crkvu i obećao da će se sa tim problemom "suočiti sa ozbiljnošću koju on zahtijeva".

Čak prve tri strane nedeljnog izdanja "La Republike" je posvećeno razgovoru koji je sa papom Franjom u četvrtak održao urednik Eudženio Skalfari.

Papin portparol Federiko Lombardi je u oštrom saopštenju za štampu istakao da se tu nije radilo o pravom intervjuu, ali je ipak priznao da je u tekstu prenesen "smisao i duh" razgovora.

Skalfari tokom razgovora nije koristio diktafon, a Lombardi je naveo da papa nije provjerio tačnost prenesenih riječi u tekstu.

Vatikan je do sada odbijao da iznese preciznije podatke o razmjerama seksualnog zlostavljanja koje širom svijeta vrše katolički sveštenici.

Statistika na tu temu je obično dostupna samo za razvijene zemlje, dok su podaci za zemlje u razvoju većinom nepoznati.

Ukoliko je podatak koji je, navodno, izneo papa Franjo dva odsto pedofila među sveštenstvom tačan, to bi značilo da je oko 8.000 od ukupno 414.000 sveštenika u svijetu ima pedofilske sklonosti.

Incidencija pedofilije u opštoj populaciji nije zvanično određena, ali prema nekim procjenama ona iznosi nešto manje od pet odsto.

Bonus video: