Festival San Fermin

Španija: Petoro povrijeđeno u trci s bikovima

Festival San Fermin, koji se svake godine održava u Pamploni od 6. do 14. jula, poznat je širom svijeta
0 komentar(a)
San Fermin, Pamplona, trke bikova,, Foto: Reuters
San Fermin, Pamplona, trke bikova,, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2014. 14:08h

Pet osoba je povrijeđeno, od kojih dvoje teže, trećeg dana trke sa bikovima na festivalu San Fermin u Pamploni.

Bik težak 600 kilograma, po imenu Brevito, ubo je 32-godišnjeg Amerikanca iz Čikaga u lijevu butinu i 35-godišnjeg Španca u grudi, i njih dvojica se nalaze u bolnici u teškom stanju, prenio je AFP.

Lokalni zvaničnici naveli su samo incijale povrijeđenog Amerikanca, B. H, ali španski mediji izvještavaju da je riječ o Bilu Hilmanu, novinaru i piscu koji već 10-tu godinu učestvuje u trkama u Pamploni

Hilman je prošlog mjeseca objavio knjigu "Kako preživjeti bikove Pamplone", zajedno sa Džonom Hemingvejem, unukom Ernesta Hemingveja, čiji je roman "Sunce se ponovo rađa" (1926) učinio festival u Pamploni poznatim širom svijeta.

Medicinski radnici podigli su crvene čaršave oko jednog od probodenih muškaraca kako bi zaštitili njegovu privatnost dok su mu ukazivali prvu pomoć, prenio je AFP.

Još tri osobe su prebačene u bolnicu sa modricama na glavi i nogama, koje su zadobili spotičući se jedni preko drugih dok su trčali ispred šest borbenih bikova na godišnjem festivalu San Fermin, rekli su bolnički zvaničnici.

Incident se dogodio kada je bik Brevito uletio u arenu na kraju trke, gde je nasrnuo na uplašene trkače koji su bili odjeveni u tradicionalno bijelu odjeću sa crvenim maramama oko vrata.

U jednom trenutku bik je krenuo na čovjeka koji je pao i utočište potražio iza jedne drvene ograde, dok je drugi trkač životinju pokušao da odvrati vukući je za rep.

Prije nego je odvučen, bik je proboo dvojicu muškaraca, koji su sa teškim povredama prebačeni u bolnicu.

Festival San Fermin, koji se svake godine održava u Pamploni od 6. do 14. jula, poznat je širom svijeta po trkama sa bikovima.

Učesnici iz čitavog svijeta tada trče uskom ulicom dugačkom 850 metara, od prostora u kom se drže bikovi pa sve do arene, dok ih bikovi jure.

Petnaest ljudi je nastradalo u trkama s bikovima otkako se počelo sa vođenjem evidencije 1911, a najnoviji incident dogodio se prije pet godina kada je jedan Španac proboden na smrt.