Njemački agent špijunirao za SAD, prodao tajne za 25.000 dolara

Slučaj bi mogao pogoršati odnose Berlina i Vašingtona, zategnute nakon otkrića da NSA masovno prisluškuje Njemce
0 komentar(a)
NSA, Foto: Reuters
NSA, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2014. 07:05h

Novi špijunski skandal prijeti da uzdrma američko-njemačke odnose nakon što je pripadnik njemačke obavještajne agencije uhapšen na osnovu sumnje da je radio kao dvostruki agent sa SAD-om.

Prema izvještajima u njemačkim medijima, 31-godišnji član savezne obavještajne agencije BND je uhapšen, prvo na osnovu sumnje da je prosljeđivao informacije ruskim obavještajnim službama.

Međutim, osumnjičeni, koji je Njemac, je na saslušanju rekao da je dobijao novac u zamjenu za prosljeđivanje tajnih informacija jednom američkom kontaktu. Ako se ovo ispostavi kao tačno, njemački listovi pišu da bi to bio najveći skandal sa američko-njemačkim dvostrukim agentom u poslijeratnoj eri.

Dvojica njemačkih poslanika upućena u aferu rekla su Rojtersu da je Njemac priznao da je jednom američkom kontaktu prosljeđivao detalje o specijalnom istražnom odboru Bundestaga, koji se trenutno bavi aktivnostima američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) u Njemačkoj.

Oba političara su članovi parlamentarnog kontrolnog odbora, čiji su sastanci povjerljivi i koji je zadužen za nadzor rada njemačkih obavještajnih agencija.

Odbor koji istražuje otkrića o špijuniranju NSA, koja je iznio bivši saradnik te agencije Edvard Snouden, takođe ima neke povjerljive sastanke.

Juče je istražni odbor održao vanrednu sjednicu u odgovoru na hapšenje.

Opozicioni poslanici su pozvali na diplomatske posljedice ako se navodi ispostave kao tačni.

Članica odbora iz stranke Ljevica, Martina Rener, rekla je za Asošiejtid pres da ovaj slučaj ukazuje da američke obavještajne agencije nadziru svakoga ko detaljno istražuje Snoudenova otkrića.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova je navelo u saopštenju da je pozvalo američkog ambasadora na razgovor u vezi sa tim pitanjem i zatražilo od njega da pomogne u davanju brzog objašnjenja.

To je osoba koja nije imala direktnog kontakta sa istražnim odborom...On nije bio glavni agent,“ rekao je jedan poslanik, pod uslovom da ostane anoniman. Taj izvor je rekao da je osumnjičeni dobrovoljno nudio usluge Sjedinjenim Državama.

Portparol Angele Merkel, Štefan Zibert, je rekao da je kancelarka obaviještena o hapšenju i da navodi o špijunaži „nisu nešto što se olako shvata“.

Vijest o navodnom dvostrukom špijunu pojavila se manje od dan pošto su dva bivša zaposlena u NSA svjedočila u istrazi Bundestaga. Vilijam Bini, bivši tehnički direktor, rekao je da NSA ima „totalitarni mentalitet“ i da predstavlja „najveću prijetnju“ za američko društvo od građanskog rata.

Tomas Drejk, drugi bivši pripadnik NSA, koji je u toj agenciji radio između 2001. i 2008, optužio je njemačku BND za blisku saradnju sa američkim kolegama. Rekao je da tvrdnje njemačke obavještajne agencije da nije znala da NSA špijunira u Njemačkoj nisu vjerodostojne.

Šef odbora koji istražuje aferu NSA, Patrik Sensburg, rekao je da su se članovi tog tijela odavno bojali da bi mogli biti meta agenata stranih obavještajnih službi i da su preduzeli specijalne mjere.

Dokumenta prodao za 25.000 eura?

„Zidojče cajtung“ je objavio da je NSA nekoliko puta kontaktirala agenta BND i najmanje jednom tražila informaciju o istrazi povodom špijunskih aktivnosti američke agencije. „Špigl“ je objavio da je agent BND prikupio između 200 i 300 tajnih dokumenata sa internih servera i sačuvao ih na USB-u.

Taj list piše da su dokumenta prodata američkim obavještajnim službama između 2012. i 2014, za nekoliko desetina hiljada eura. Pozivajući se na bezbjednosne izvore, „Bild“ je objavio da su dokumenta prodata za 25.000 eura.

Pripadnik BND-a je navodno uspostavio kontakt sa NSA na najočigledniji mogući način - tako što je poslao i-mejl američkoj ambasadi.

Bonus video: