Nakon nominacije Junkera većina Britanaca za izlazak iz EU

Iz Konzervativne partije prvi put pominju mogućnost da bi mogli početi sa kampanjom za izlazak Britanije iz bloka
4 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2014. 19:20h

Prvi put poslije četiri godine raste podrška britanske javnosti izlasku iz Evropske unije, pokazalo je prvo ispitivanje javnog mnjenja od kako su lideri EU nominovali Žan Klod Junkera za funkciju novog predsjednika Evropske komisije, objavio je Rojters.

Britanski premijer Dejvid Kameron otvoreno je pokušavao da spriječi Junkera da dođe do vodeće pozicije u EU, međutim Junker je prošlog petka nominovan sa 26 glasova za i dva protiv. Kameron je tada upozorio da će nakon izbora Junkera, federaliste starog kova, biti veoma teško zadržati Britaniju u Evropskoj uniji.

Pod pritiskom evroskeptičnih poslanika u njegovoj Konzervativnoj partiji i Partije nezavisnosti UK (UKIP) koja je pobijedila na izborima za Evropski parlament prošlog mjeseca, Kameron je obećao da će pokušati da preoblikuje odnos Britanije i EU prije nego što 2017. godine raspiše referendum na kojem će se glasati o tome da li Britanija treba da ostane članica EU.

Kameron može organizovati referendum samo ukoliko bude ponovo izabran sljedeće godine. Mnoge, mada ne sve, ankete sprovedene ove godine pokazale su da britanska javnost ne podržava izlazak iz bloka.

Opoziciona Laburistička partija ne želi da obeća referendum o EU i tvrdi da je Kameronova strategija u vezi sa Junkerom bila loša i da je samo gurnula Britaniju bliže izlazu iz EU

Međutim, juče objavljena anketa koju je sproveo list „Mejl on sandej“, prva od kako je Junker nominovan, pokazala je da bi 47 odsto građana glasalo da Britanija napusti blok ukoliko dođe do referenduma, a 39 odsto je kazalo da bi podržalo ostanak u bloku. Istraživanje sprovedeno na 1000 ispitanika u petak, istog dana kada je Kameron izgubio svoju bitku oko Junkera, takođe je pokazalo da je upravo zbog toga 30 odsto ispitanika spremnije da glasa za izlazak iz EU, dok je svega 13 odsto odgovorilo da podržav a Junkera za ovaj posao.

Ovo istraživanje je u žestokom kontrastu sa onim koje je ranije ovog mjeseca sprovela YouGov kada je 44 odsto Britanaca podržavalo ostanak u EU, što je najviše u posljednjih četiri godine. Tada je svega 36 odsto željelo da napusti blok.

Jučerašnja anketa je objavljena samo dan pošto je jedan od visokih Kameronovih ministara pomenuo mogućnost da ukoliko Evropa ne sprovede reforme, Konzervativna partija bi mogla krenuti sa kampanjom za izlazak iz bloka.

Kameron je ranije uvijek govorio da želi da bude dio kampanje da Britanija ostane unutar reformisane EU. Ne želimo da britanskom narodu predlažemo nešto ukoliko to nije prava stvar“, kazao je za BBC Džeremi Hant, ministar zdravlja i Kameronov savneznik.

Opoziciona Laburistička partija ne želi da obeća referendum o EU i tvrdi da je Kameronova strategija u vezi sa Junkerom bila loša i da je samo gurnula Britaniju bliže izlazu iz EU.

UKIP je saopštio da je Kameron ušao u pogrešnu bitku i da je usljed toga uticaj Britanije u EU oslabljen. Ministar za evropska pitanja Dejvid Lidington kazao je juče da Britanija mora da izvrši pritisak na Junkera da sprovede reforme. „Mislim da on ne želi da njegov mandat obilježi izlazak jedne od najvećih i najvažnijih članica“, rekao je Lidington govoreći o Junkeru.

Bonus video: