Marin Le Pen traži ukidanje dvojnog državljanstva

Slavlje zbog prolaska Alžira pretvorilo se u sukobe u nekoliko francuskih gradova i završilo se hapšenjem 74 osobe zbog izazivanja nereda i krađe
0 komentar(a)
Pariz, Foto: Reuters
Pariz, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2014. 07:27h

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen poručila je da bi trebalo ukinuti dvojno državljanstvo, poslije nereda koji su izbili nakon istorijskog ulaska Alžira u osminu finala Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Le Penova je nerede okarakterisala kao neuspjeh francuske imigracione politike.

Slavlje zbog ulaska Alžira u osminu finala Mundijala u četvrtak pretvorilo se u sukobe u nekoliko francuskih gradova i završilo se hapšenjem 74 osobe zbog izazivanja nereda i krađe.

Liderka Nacionalnog fronta ocijenila je da ovaj događaj pokazuje potpuni krah imigracione politike u Francuskoj i "odbijanje mnogih građana koji imaju dvojno državljanstvo da se prilagode".

Ona je, takođe, poručila nosiocima dvojnog državljanstva da podržavaju Francusku na svjetskim takmičenjima, a ne zemlju svog porijekla, prenio je Frans pres.

"Sada bi trebalo da stanemo na put dvojnom državljanstvu. Ono što je ovdje jasno je da ne mali broj ljudi bira Alžir, a ne Francusku. Treba da izaberete: jeste li Alžirci ili Francuzi, Marokanci ili Francuzi, ali ne možete biti i jedno i drugo", rekla je Le Penova za francusku televiziju i radio.

Alžirci čine najveću imigracionu grupu u Francuskoj, sa oko dva miliona ljudi, a mnogi od njih imaju dvojno državljanstvo.

Bonus video: