2.5 milijarde dolara

Holandija: Droga i prostitucija jačaju ekonomiju

Prodaja droge i prostitucija u Holandiji više doprinose BDP-u nego nacionalne potrošnja sira
234 pregleda 25 komentar(a)
Amsterdam, Foto: Shutterstock
Amsterdam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2014. 20:26h

Poznata četvrt crvenih fenjera i kofi šopova gdje se prodaju seks i droga godišnje holandskoj državnoj ekonomiji donosi 2,5 milijardi dolara, odnosno malo više nego nacionalna potrošnja sira, saopštile su vlasti u Amsterdamu.

Zvanični proračuni, objavljeni juče u okviru novih evropskih smjernica, pokazali su da ova industrija predstavlja 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Oko polovine potrošnje je domaća, velikim dijelom u kofi šopovima i bordelima, a ostatak je od izvoza, uglavnom droga, objavio je Statistički zavod Holandije. „To je malo manje od ukupne potrošnje hljeba a vjerovatno malo više od ukupne potrošnje sira“, kazao je portparol Statističkog zavoda Peter Hajn van Muligen.

Zemlje širom regiona implementiraju nova statistička pravila Evropske unije, koja između ostalog zahtijevaju da procjene profita od prostitucije i dilovanja droge budu uključene u državne proračune.

Britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku procijenila je prošlog mjeseca da će zahvaljujući drogi i prostituciji BDP porasti za jedan procenat, a da će ukupne promjene povećati BDP za 4-5 odsto.

Francuska neće svojim proračunima BDP-a dodati ni ilegalnu trgovinu drogom niti ilegalnu prostituciju jer takve transakcije nijesu uvijek uz obostrani pristanak, saopšteno je prošle nedjelje iz francuskog statističkog zavoda.

Preporučujemo za Vas