Advokati: Ukinuti nalog za hapšenje Asanža

Asanž se već dvije godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj
0 komentar(a)
Žulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Žulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.06.2014. 17:08h

Advokati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Švedskoj zatražili su od suda u Stokholmu da povuče nalog za njegovo hapšenje.

Asanž se već dvije godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Švedska traži 42-godišnjeg Australijanca kako bi bio ispitan zbog optužbi za silovanje koje on negira. Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga izruči Sjedinjenim Američkim Državama koje žele da mu sude zbog objavljivanja povjerljivih informacija.

Tomas Olson, jedan od Asanžovih advokata u Švedskoj, kaže da bi nalog za hapšenje Asanža trebalo ukinuti jer ne može da bude realizovan dok se Asanž nalazi u ekvadorskoj ambasadi, a švedski tužilac nije razmatrao mogućnost njegovog ispitivanja u Londonu.

"Imajući u vidu veliki uticaj te činjenice na Asanžovu mogućnost da se slobodno kreće i živi normalnim životom, mi mislimo da je podržavanje takve odluke nerazumno", rekao je Olson agenciji Rojters i izrazio nadu da će sud promijeniti odluku.

Velika Britanija ne dozvoljava Asanžu da bezbjedno napusti tu zemlju i ode u Evkador od juna 2012. godine kada je Australijanac potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Bonus video: