Skandal oko procurjelog snimka: Poljski vrhovni tužilac pred ostavkom

Premijer Donald Tusk se takođe suočava sa pozivima opozicije da podnese ostavku
0 komentar(a)
Andržej Seremet, Foto: Reuters
Andržej Seremet, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2014. 14:17h

Vrhovni državni tužilac Poljske kazao je da je spreman da se povuče sa te pozicije nakon što je policija upala u prostorije jednog časopisa u pokušaju da zaplijeni procurjele snimke kompromitujuće po istaknute zvaničnike, mada smatra da to nije pravac u kojem treba da se ide.

Tužioci, pripadnici domaće agencije za obezbjeđenje i policajci u srijedu su pretresli kancelarije časopisa „Vprost“, nakon što je taj list objavio snimke privatnih razgovora između visokopozicioniranih zvaničnika, što je pokrenulo političku krizu.

Upad je izazvao negodovanje u medijima i među opozicionim političarima koji su postavili pitanje slobode govora u Poljskoj. Urednik lista je kazao da je prilikom upada korištena fizička sila i da su pokušali da oduzmu njegov lap top.

„Ako će moja ostavka doprinijeti smirivanju situacije, spreman sam da to uradim. Ali ne mislim da je to pravi način“, kazao je VDT Andžej Seremet.

Premijer Donald Tusk se takođe suočava sa pozivima opozicije da podnese ostavku nakon objave snimaka i nagovijestio je da bi mogao biti prinuđen da traži prijevremene izbore.

Snimak se odnosi na razgovor između šefa centralne banke Mareka Belke i ministra unutrašnjih poslova Bartolomeja Šenkijeviča o tome kako bi centralna banka mogla da pomogne vladi da izbjegne poraz na izborima i o načinima za vršenje pritiska na biznismene. Prema poljskom zakonu, centralna banka mora ostati nezavisna od politike.

Obojica zvaničnika kazali su da su njihove riječi izvučene iz konteksta i da nisu prekršili zakon. Takođe su kazali da se ideje o kojima su govorili nisu nikada materijalizovale.

Belka je u razgovoru navodno tražio i smjenu ministra finansija Jaceka Rostovskog u zamjenu za podršku banke u slučaju ekonomske krize. Rostovski je smijenjen četiri mjeseca kasnije, ali premijer Tusk poriče da je to bila posljedica procurjelog razgovora. Tusk je takođe istakao da su procurjeli razgovori „pokušaj puča i obaranja njegove vlade nezakonitim sredstvima.“

Ministar pravde Marek Bjernacki kazao je da se akcije tužilaštva mogu smatrati „pretjeranim“ i da takva situacija „nije nikada trebalo da se desi“.

Bonus video: