Porošenko predstavio mirovni plan, granate na Lugansk

Lavrov ističe da je de-eskalacija krize u Ukrajini nemoguća bez okončanja borbenih dejstava
10 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2014. 16:26h

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražli su danas od ruskog predsjednika Vladimira Putina da pozove na nastavak pregovora u Ukrajini i apeluje na sve strane da obustave sukobe.

To je saopšteno iz kancelarije Olanda, poslije novog telefonskog razgovora troje lidera. Oland, Merkel i Putin razgovarali su prethodno prije tri dana.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik pozvali su Putina, poslije njegove izjave nakon što je ukrajinski predsjednik objavio prekid vatre, da podrži "nastavak pregovora" Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik apelovao je u nedjelju na ukrajinske vlasti i proruske separatiste da pokrenu "suštinski dijalog". Putin je zatražio od Kijeva da prekine vojne operacije i da garantuje prava rusofonoj zajednici na istoku Ukrajine.

Narodna Republika Lugansk: Granate uprkos primirju

Ukrajinska Nacionalna garda nastavila je da granatira selo u regionu Luganska uprkos objavljenom primirju, navode iz samoproklamovane Narodne Republike Lugansk.

Kako prenosi Itar-Tass, uprkos proglašenom prekidu vatre ukrajinske snage nastavljaju da iz minobacača gađaju selo Ananijevka, navodi se u saopštenju pres službe samoproklamovane NRL.

U samom gradu Lugansk protekla noć je bila mirna, saopštila je pres služba.

Manji sukobi su zabilježeni u blizini pograničnog punkta Izvarino na ukrajinskoj granici, navela je "Luganska Republika", čiji pripadnici drže osim ovog još dva pogranična punkta.

Humanitarna katastrofa u jugoistočnoj Ukrajini je sve gora, izjavio je ranije danas zamjenik direktora ruske Federalne migracione službe Anatolij Kuznjecov, prenio je Itar Tass.

"U jugoistočnoj Ukrajini se odvija humanitarna katastrofa i ima tendenciju naglog rasta. Ljudi bježe od rata. Neki od njih čekaju na promjene i nadaju se povratku, dok su drugi odlučili da ostanu", rekao je Kuznjecov na sastanku vladine radne grupe za odgovor na vanredne situacije.

Porošenko predstavio narodu mirovni plan

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predstavio je naciji svoj mirovni plan za istok zemlje.

U 12-minutnom govoru, koji je u toku noći proslijeđen televizijama za jutarnje emitovanje, Porošenko je rekao da je spreman da razgovara sa onima koji su se "prevarili" usvojivši separatističke stavove.

"Izuzetak su naravno oni koji su bili umiješani u terorizam, ubistva ili mučenja", poručio je Porossenko, koji je 7. juna preuzeo funkciju šefa države i koji ima podršku Zapada.

On je rekao da garantuje veću bezbjednost za sve učesnike pregovora, za sve koji žele da "umjesto jezika oružja, usvoje jezik argumenata".

Prema mirovnom planu, čije su djelove objavili neki mediji, predviđeno je i formiranje koridora koji bi se omogućilo da se ruski plaćenici, kada polože oružje, vrate u Rusiju.

"Scenario mira je naš glavni scenario. To je naš plan A", naveo je Porošenko.

Ukrajinski predsjednik je međutim upozorio da oni koji žele da zloupotrijebe mirovni plan da bi dobili na vremenu i regrupisali snage treba da znaju da postoji i plan B.

Jedan od vođa prorusih pobunjenika rekao je da su napori Porošenka "beznačajni" sve dok ne podrazumijevaju i potpuno povlačenje ukrajinskih snaga sa istoka Ukrajine i priznavanje nezavisnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije se pozitivno izrazio o mirovnom planu ukrajinskog predsjednika.

Predsjedavajući OEBS Didije Burkhalter podržao je u subotu mirovni plan Petra Porošenka.

Burkhalter je, u telefonskom razgovoru sa Porošenkom, izrazio podršku za mirovnu inicijativu ukrajinskog predsjednika s ciljem smirivanja situacije u regionima Donjecka i Luganska, a posebno je pozdravio odluku o obustavi vatre.

Lavrov: Nema de-eskalacije krize bez okončanja borbi

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov naglasio je danas, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, da je de-eskalacija krize u Ukrajini nemoguća bez okončanja borbenih dejstava, saopštilo je rusko ministarstva inostranih poslova.

"Bez potpunog zaustavljanja borbenih dejstava i uspostavljanja sveobuhvatnog a ne privremenog primirja i, što je najvažnije, bez početka direktnih pregovora ukrajinskih vlasti sa onima koji stvarno kontrolišu situaciju u jugoistočnim regionima, nemoguće je postići de-eskalaciju akutne unutrašnje krize u Ukrajini", rekao je Lavrov, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

U telefonskom razgovoru je posebno naglašeno da bi Kijev trebalo da odustane od ultimatuma i da se angažuju na ravnopravnom dijalogu sa predstavnicima vlasti Donjecka i Luganska s ciljem postizanjem istinskog dogovora, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministri EU sjutra o Ukrajini

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se sjutra na dvodnevnom zasjedanju u Luksemburgu, a glavna tema sastanka opet će biti odnosi sa Ukrajinom i Rusijom.

Iz Brisela je najavljeno da će tokom prvog dana sastanka ministarskog savjeta u razgovorima učestvovati novoizabrani ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin koji će evropske kolege informisati o razvoju događaja u toj zemlji.

Evropska unija je prekjuče snažno podržala plan Porošenka o mirnom okončanju krize, ali su ga proruske snage na jugoistoku Ukrajine odbacile.

Uprkos tvrdom stavu Moskve, koju je NATO prošle nedjelje optužio da šalje tenkove i oružje pobunjenicima, diplomatski izvori kažu da nove evropske sankcije Rusiji zasad nisu planirane.

Porošenko će u petak, 27. juna, potpisati trgovinski sporazum sa EU tokom samita evropskih lidera u Briselu.

Pored Ukrajine i Rusije, očekuje se da ministri u ponedjeljak i utorak razgovaraju o situaciji u Iraku i Siriji, gdje islamski ekstremisti ređaju uspjehe na bojnom polju i prete da zauzmu iračku prijestonicu.

Jedna od ideja o kojoj će biti riječi je slanje nenaoružanih vojnih savjetnika u Bagdad, ali većina zapadnih zemalja zasad odbacuje direktnu vojnu intervenciju protiv islamista.

Galerija

Bonus video: