Poljska: Tusk ne isključuje nove izbore zbog trgovanja ministarskim foteljama

“Ako se afera ne riješi sljedećih nedjelja, ako je kriza povjerenja zaista tako velika, prijevremeni izbori biće možda jedino rješenje", kazao je
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2014. 14:19h

Poljski premijer Donald Tusk rekao je danas kako ne isključuje mogućnost održavanja prijevremenih izbora nakon objavljivanja snimka razgovora visokih zvaničnika, koji je izazvao pozive na ostavku njegove vlade desnog centra.

“Ako se afera ne riješi sljedećih nedjelja, ako je kriza povjerenja zaista tako velika, prijevremeni izbori biće možda jedino rješenje", kazao je novinarima.

Premijer je izrazio žaljenje zbog incidenata do kojih je došlo prilikom premetačine u srijedu naveče u prostorijama nedjeljnika koji je objavio te snimke. Uputio je poziv medijima da pomognu pravosuđu u "identifikuju kriminalaca odgovornih za nezakonito prisluškivanje".

U razgovoru snimljenom prošlog ljeta i objavljenom u nedjeljniku “Wprost”, guverner centralne banke Marek Belka predložio je ministru unutrašnjih poslova Bartolomeju Sjenkjeviču da će podržati finansijsku politiku vlade zahtijevajući zauzvrat ostavku tadašnjeg ministra financija Jaceka Rostovskog, koji je otada otišao s dužnosti.

Nakon tih otkrića šef konzervativne stranke PiS Jaroslav Kačinski pozvao je na ostavku Tuskove vlade.

Bonus video: