Skandal u Poljskoj

Od premijera traže ostavku zbog navodnog dogovora sa Centralnom bankom

Poljska Centralna banka je negirala da je postojao bilo kakav dogovor, insistirajući na tome da su Belkini komentari “izvučeni iz konteksta”
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
18.02.2019. 12:20h

Poljski premijer Donald Tusk suočava se sa pozivima da podnese ostavku, usljed pisanja medija da se njegov ministar unutrašnjih poslova prošle godine dogovorio sa guvernerom Centralne banke kako bi ostao na vlasti.

Razgovor u kojem navodno ministar unutrašnjih poslova Bartlomiej Sienkievič pokušava da ubijedi guvernera Centralne banke Mareka Belka da podrži finansijku politiku vlade u zamjenu za ostavku tadašnjeg ministra finansija Jacka Rostovskog.

“Izvinite, ali u ovoj situaciji, ostavka ministra finansija je od suštinske važnosti”, Belka je rekao na tajno usnimljenom  snimku koji je postavljen na portalu časopisa “Vprost”.

“Zatim će na njegovo mjesto doću novi ministar – ne moram ti reći ko će to biti... Učinićemo sve što je potrebno kako bi spriječili” opoziciju da pobijedi na narednim izborima, može se čuti na snimku koji je napravljen u jednom restoranu u Varšavi sredinom prošle godine.

“Ali se to ne smije desiti više od osam mjeseci prije izbora”, odgovorio je Sienkievič.

Rostovski je otpušten u novembru, nakon šest godina na mjestu ministra finansija, a zamijenjen je 38-godišnjim ekonomistom iz banke ING Mateusom Scurekom.

Poljska Centralna banka je negirala da je postojao bilo kakav dogovor, insistirajući na tome da su Belkini komentari “izvučeni iz konteksta” i da je snimkom “manipulisano kako bi se stekao utisao da je guverner prekoračio svoja prava, što se nije desilo”.