Kameron: U školama bitno promovisati britanske vrijednosti

"Posljednjih godina šalje se opasna poruka - da će biti tolerisano ako ste potpuno netolerantni", naveo je on
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2014. 16:27h

Britanski premijer Dejvid Kameron ukazao je danas na potrebu da se u većoj mjeri promovišu "britanske vrijednosti", u trenutku kada je nekoliko državnih škola optuženo da su pod jakim uticajem islamista.

"Posljednjih godina šalje se opasna poruka - da je prihvaljivo ako ne vjerujete u demokratiju, da nema nikakvih problema ako jednakost nije nešto što vam odgovara, kao i da će biti tolerisano ako ste potpuno netolerantni", naveo je Kameron, a prenose britanski listovi.

Britanski premijer je ocijenio da su takvi stavovi doprinijeli podjelama i omogućili jačanje i nasilnog i nenasilnog oblika ekstremizma.

"Mi moramo da na mnogo intenzivniji način promovišemo britanske vrijednosti i jačamo institucije koje ih brane", naglasio je Kameron.

Dodao je da su u Velikoj Britaniji ključni vjera u slobodu, toleranciju i individualnu i društvenu odgovornost i poštovanje zakona.

London je prije oko 15 godina dobio nadimak "Londonistan", čime se aluidiralo na prisustvo pripadnika različitih ekstremističkih struja, koji su koristili tradiciju slobode riječi u Velikoj Britaniji, navodi agencija Frans pres.

U međuvremenu, mnogi od njih su uhapšeni, a nekima se sudi. Najveću pažnju javnosti privukli su Abu Hamza, koji je nedavno u SAD proglašen krivim za terorizam i uzimanje talaca, dok se Abu Katadi trenutno u Jordanu sudi za terorizam.

Državni inspektori zaduženi za školstvo u ponedjeljak su saopštili da je šest škola u Velikoj Britaniji pod jakim uticajem radikalnih islamista i da ih je neophodno staviti pod specijalni režim.

Bonus video: