Kijev: Tri ruska tenka ušla u Ukrajinu. Moskva: To je laž

Gasprom će u ponedjeljak prestati da šalje gas Ukrajini ako ona do tada ne plati dug od 1,95 milijardi dolara
84 pregleda 8 komentar(a)
Slavjansk, Foto: Beta/AP
Slavjansk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.06.2014. 07:00h

Ukrajina je juče optužila Rusiju da je omogućila separatističkim pobunjenicima da prebace tri tenka i druga vojna vozila preko granice na istok države da bi se borili protiv ukrajinske vojske.

Ministar unutrašnjih poslova Arsenij Avakov nije direktno optužio Rusiju da je poslala tenkove ali je bio jasan da predsjednika Vladimira Putina smatra odgovornim zato što nije ispunio obećanje da će pojačati kontrolu granice.

Predsjednik Petro Porošenko je o situaciji razgovarao sa šefovima za odbranu i bezbjednost, a potom rekao Putinu preko telefona da je situacija "neprihvatljiva", rekao je njegov portparol.

Dopisnici agencije Rojters su vidjeli dva tenka u pograničnom gradu Snižne na istoku Ukrajine ali su kazali da nije jasno odakle su došli ni to da li ih je prethodno koristila ruska ili ukrajinska armija.

"Posmatrali smo kolone sa oklopnim transporterima, ostalim oklopnim vozilima i djelovima artiljerije, i tenkove koji su, prema našim informacijama, stigli preko granice i jutros su bili u Snižnoj", rekao je Avakov novinarima u Kijevu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo za BBC da je Avakov "maštovit a navodi o ruskim tenkovima i oklopnim transporterima koji prelaze ukrajinsku granicu su još jedna lažna informacija".

Dodao je da su kolone prešle granicu na punktu ili punktovima koje su zauzeli pobunjenici „uprkos saopštenjima Ruske Federacije da pozdravlja mirovni proces i da je izdata naredba da se pojača kontrola granice.“

Avakov je kazao da je jedna kolona ušla u Ukrajinu u oblasti Đakovo u regionu Lugansk, a potom u susjednu Donjecku oblast. Ukrajinske snage su se suprotstavile toj koloni.

"U toku je borba. Dio kolone je uništen", rekao je ministar.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo za BBC da je Avakov "maštovit a navodi o ruskim tenkovima i oklopnim transporterima koji prelaze ukrajinsku granicu su još jedna lažna informacija".

Separatisti negiraju da od Rusije dobijaju išta osim medicinskih zaliha, hrane i odjeće.

Poznato je malo detalja o telefonskom razgovoru između Putina i Porošenka, ali je portparol ovog drugog napisao na Fejsbuku da je ukrajinski lider stavio snažan naglasak na ulazak tenkova.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ranije juče ponovio stav Moskve da glavna odgovornost za okončanje nasilja leži na Ukrajini jer je pokrenula vojnu operaciju protiv pobunjenika.

Međutim, podržao je Porošenkovo nastojanje da progura mirovni plan koji je sastavio i o kojem je razgovarao sa Putinom.

"Ostaje nada da će izjave gospodina Porošenka o okončanju nasilja biti primijenjene i da će početi pregovori," rekao je Lavrov.

Poznato je malo detalja o telefonskom razgovoru između Putina i Porošenka, ali je portparol ovog drugog napisao na Fejsbuku da je ukrajinski lider stavio snažan naglasak na ulazak tenkova.

Dvojica lidera su imala 15-minutni susret prilikom obilježavanja godišnjice događaja iz II svjetskog rata prošle nedjelje u Francuskoj, ali je ovo njihov prvi razgovor za koji se zna od kada je Porošenko položio zakletvu u subotu.

Porošenko takođe razgovara sa ruskim izaslanikom u Kijevu i njegovi saradnici kažu da je ostvaren napredak ali da su zastali pregovori o cijeni gasa.

Šef Gasproma Aleksej Miler je poručio da ta kompanija neće treći put produžavati rok Kijevu da plati ogromni dug za gas kako bi se omogućilo dodatno vrijeme za postizanje sporazuma na pregovorima.

Ponovio je da je ponedjeljak krajnji rok i da će Gasprom zavrnuti slavine Ukrajini ako do tada ne plati dug od 1,95 milijardi dolara. Prekid dostave Kijevu bi mogao poremetiti isporuku zaliha Evropskoj uniji, koja dobija oko trećinu gasa od Rusije, od čega polovinu preko Ukrajine.

Vojne vježbe Rusije na Baltiku kao odgovor NATO-u

Rusija je juče počela vojne vježbe u baltičkoj enklavi Kalinjingrad, što je ministarstvo odbrane opisalo kao odgovor na vježbe saveznika NATO u djelovima istočne Evrope, pokrenute nakon intervencije Moskve u Ukrajini.

Letonija je juče saopštila da su lovci NATO koji vrše patrole iznad Baltika juče podignuti rekordna četiri puta, nakon što je 16 ruskih vojnih aviona primijećeno u blizini letonskog vazdušnog prostora. Ministarstvo odbrane nije otkrilo obim ruskih vježbi ali je saopštilo da su oprema i broj vojnika „usklađeni“ sa obimom manevara NATO.

Kalinjingrad je parče teritorije koje nije povezano sa ostatkom Rusije i u sendviču je između Litvanije i Poljske, članica NATO.

Države NATO su na aneksiju Krima odgovorile slanjem borbenih aviona i brodova u istočnu Evropu da bi ohrabrile saveznice koje je uzbunila akcija Rusije.

Alijansa je takođe intenzivirala vojne vježbe u istočnoj Evropi, uključujući tri bivše sovjetske republike - Estoniju, Letoniju i Litvaniju, koje su sada članice NATO.

U Baltičkom regionu su u toku dvije velike vojne vježbe na čelu sa SAD.

Na pitanje o ruskim vježbama u Kalinjingradu, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao da mu je jasno da Rusija te manevre smatra odgovorom na mjere koje je preduzeo NATO u cilju jačanja bezbjednosti.

Međutim, akcije NATO su „čisto odbrambene mjere koje ne opravdavaju nikakvu ofanzivnu reakciju,“ rekao je na konferenciji u Briselu.

Bonus video: