Odluka vlasti

Zbog nametanja đacima islamske ideologije, vlada za podučavanje britanskim vrijednostima

U jednoj školi uprava je pokušala da zabrani zajedničke časove plivanja za dječake i djevojčice
0 komentar(a)
učionica, Foto: Shutterstock
učionica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2014. 19:46h

Škole u Velikoj Britaniji moraće da podučavaju o "britanskim vrijednostima", saopštila je danas vlada u Londonu pošto je ustanovljeno da su upravnici nekih škola s islamističkim stavovima zastrašivali nastavnike i nametali vjerska ograničenja.

Inspektori su pokrenuli istragu pošto je u anonimnom pismu iznesen plan muslimanskih fundamentalista "Operacija Trojanski konj" da se infiltriraju u škole u Birmingemu.

Vlasti vjeruju da je pismo lažno, ali je zbog navodnog plana pokrenuto nekoliko istraga što je i podiglo tenzije u tom gradu koji ima veliku muslimansku populaciju.

Inspektori su saopštili danas da su otkrili "kulturu straha i zastrašivanja" u nekoliko od 21 ispitane škole i da u pet škola učenici nisu bili zaštićeni od ekstremizma.

Glavni školski inspektor Majkl Vilšo rekao je da postoje podaci o "organizovanoj kampanji ciljanoj na nekoliko škola" koju su sprovodili članovi upravnih tijela.

Inspektori su rekli da su upravnici nekih škola s đacima iz većinom muslimanskih porodica zastupali "uskogrudu ideologiju zasnovanu na vjeri".

U jednoj školi uprava je pokušala da zabrani zajedničke časove plivanja za dječake i djevojčice; u drugoj nije bilo časova muzike zato što su smatrani neislamskim; u trećoj je uprava zabranila scenario o rađanju Isusa Hrista i upotrebu lutke koja bi predstavljala bebu Isusa.

Udruženje tri škole u Birmingemu Park View Educational Trust odbacilo je optužbe da nisu u dovoljnoj mjeri zaštitile učenike od islamskog ekstremizma i najavilo pokretnje pravnog spora.

Slučaj "Trojanski konj" doveo je i do spora ministra obrazovanja Majkla Gova i ministarke unutrašnjih poslova Tereze Mej - mediji su prenijeli da su se ministarstva međusobno optuživala za neuspjeh u iskorjenjivanju ekstremizma.

Gov je danas poslanicima rekao da planira nova pravila koja bi osigurala da "sve škole aktivno promovišu britanske vrijednosti".

Agencija Asošiejted pres navodi da, međutim, možda neće biti kosnsezusa oko toga koje su to vrijednosti i šta predstavlja ekstremizam.

Britanski muslimanski savjet saopštio je da je zabrinut da su inspektori pomiješali religozno vjerovanje i ekstremizam.

Preporučujemo za Vas