Sve više Italijana bježi u Albaniju trbuhom za kruhom

Tamo ih je trenutno, prema podacima albanske vlade, s boravišnom dozvolom za rad ili studiranje boravi oko 19.000
30 komentar(a)
Tirana, Albanija, Foto: Shutterstock
Tirana, Albanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2014. 19:31h

Decenijama su albanski državljani u potrazi za boljim životom i poslom odlazili u Italiju, ali je taj trend odnedavno obrnut, piše italijanska agencija Ansa.

Zbog ekonomske stagnacije u zemlji, Italijani odlaze trbuhom za kruhom, a jedna od destinacija im je i Albanija. Tamo ih je trenutno, prema podacima albanske vlade, s boravišnom dozvolom za rad ili studiranje boravi oko 19.000. U posljednje dvije godine sve više ih se zapošljava na albanskim univerzitetima, u restoranima, službama za korisnike ili u malom poduzetništvu, a mnogi mladi upisuju se na albanske fakultetu, piše list “Il mesađero”.

"Ovo je pravi bum i govori nam o tome u kojoj mjeri Italijanima teško pada kriza u domovini, ali i o još nečemu - o interesu za zapošljavanje u Albaniji", kaže sociolog Rando Devole dodajući da duga istorija imigracije Albanaca u Italiju bez sumnje pomaže lakšem ulasku i ostanku Italijana na privremenom radu u Albaniji.

Tomu u prilog ide i činjenica da brojni Albanci govore talijanski. Naime, nakon pada komunističkog režima u toj zemlji 1992. u Italiju je stiglo oko pola miliona albanskih državljana.

Albanski veleposlanik u Italiji Neritan Čeka kaže kako njegova domovina ima jednostavnije propise za male poduzetnike, te ekonomiju koja se razvija brže od italijanske jer se zemlja trenutno bori s ogromnim javnim dugom.

"Albanci su u ovom trenutku optimističniji od Italijana", kaže Čeka, a albanski ministar za socijalnu politiku Erjon Veljiaj svoju zemlju je prošlog mjeseca nazvao "malom Amerikom" za Italijane.

Bonus video: