Čižov: Odluka EU o obustavi gradnje Južnog toka podao način da se sankcioniše Rusija

Srbija će možada biti prisiljena da obustavi izgradnju gasaovoda Južni tok preko svoje teritorije
10 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2014. 17:23h

Srbija će možada biti prisiljena da obustavi izgradnju gasaovoda Južni tok preko svoje teritorije nakon što je Bugarska saopštila da je obustvila radove na svom dijelu, javio je Radio Slobodna Evropa.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je kako će Srbija morati da pričeka sa projektom dok Bugarska, Evropska unija i Moskva razgovaraju o kontroverznom ruskom gasovodu, koji bi se trebalo da omogući veći protok gasa za Evropu čija ruta neće biti kroz Ukrajinu.

Međutim, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne postoji službena odluka, niti da je donesena o obustavi radova na srpskom dijelu gasovoda.

Bugarski premijer Plamen Orešarski najavio je 8. juna da je njegova zemlja obustavila radove na Južnom toku nakon kritika iz EU i Vašingtona. Bugarski ministar energetike Dragomir Stojnev rekao je danas kako njegova zemlja ne odustaje od Južnog toka, jer projekt "izgleda nepovratan."

Odluka Evropske komisije da blokira realizaciju Južnog toka predstavlja upozorenje zemljama koje idu na potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa EU, izjavio je danas predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

Čižov je Itar-Tasu izjavio da je vlada Bugarske bila pod ogromnim pritiskom, prije nego što se složila da obustavi izgradnju Južnog toka.

"Evropska komisija je tako postupila sa zemljom koja je punopravni član EU. U tom smislu, to je signal za države koje namjeravaju da dobiju asocirani status, koji predviđa mnogo manje mogućnosti za odbranu svojih interesa", rekao je Čižov.

On je izrazio nadu da će to čuti i u Kijevu, Tbilisiju i Kišinjevu.

Moldavija i Gruzija namjeravaju da sa EU potpišu sporazum o asocijaciji na samitu 26. i 27. juna, a Ukrajina na završavanje potpisivanja ekonomskog dijela dokumenta.

Ruski zvaničnik je osudio obustavljanje izgradnje tog gasovoda i ocijenio da to predstavlja "podao način da se ekonomski sankcioniše Rusija".

"Ima direktnih znakova koji pokazuju da su potezi Evropske komisije u pogledu Južnog toka direktno povezani sa ukrajinskom krizom", kazao je on. "Teško je ne misliti da je Evropska komisija blokirala rad u Bugarskoj čisto iz političkih razloga", dodao je je Čižov.

"Južni tok očigledno ima direktnu vezu sa Ukrajinom, jer će poslije njegove izgradnje ta zemlja izgubiti status monopoliste u pogledu tranzita" gasa kroz srednju i južnu Evropu, dodao je taj zvaničnik.

Čižov je rekao i da u tome važnu ulogu imaju, osim Evropske komisije, i SAD.

Bonus video: