"Mladi da pamte da se u Normandiji dva miliona vojnika sukobilo usred milion civila"

Oland je pozdravio "hrabrost Crvene armije" i "odlučujući doprinos naroda nekadašnjeg SSSR-a" u pobjedi saveznika
29 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 16:46h

Francuski predsjednik Fransoa Oland otvorio je danas u sjevernom gradu Kaenu svečanost kojom se obilježava 70 godina od iskrcavanja savezničkih vojnika u Normandiju, odajući počast "i civilima i vojnicima".

Danas je prvi put zvanično odata počast za 20.000 civila koliko ih je ubijeno tokom 100 dana bitke za Normandiju, a na današnji dan prije 70 godina skoro 3.000 ih je stradalo pod bombama, gotovo koliko i savezničkih vojnika, prenosi francuski list "Figaro" (Le Figaro).

"Želio sam da budem ovdje sa vama kako bih istakao žrtvu koju je civilno stanovništvo podnijelo onih dana i onih noći u kojima je Francuska ponovo osvojena", rekao je Oland na početku govora.

"Nijedan stanovnik Normandije nije znao da će 6. juna 1944. godine biti prvi dan jedne od najžešćih bitaka koje je Francuska vojevala, a u kojoj je ubijeno 110.000 ljudi, od kojih 20.000 civila", naveo je on, podsjetivši na akcije članova Pokreta otpora koji su tokom noći olakšali iskrcavanje, pomogli saveznicima i napadali naciste.

"Mlade generacije moraju da pamte da se ovdje dva miliona vojnika sukobilo usred milion civila", istakao je francuski šef države.

On je odao počast svima, i civilima i vojnicima, naglasivši da su Normandijci učestvovali u borbi hrabro koliko i vojnici koji su bili angažovani u oslobađanju Francuske.

"Upravo zato što je Francuska proživjela tu dramu, ona je solidarna sa drugim zemljama koje doživljavaju istu sudbinu i učestvuje u očuvanju mira na granicama Evrope i Afrike. Jer mi to dugujemo u znak sjećanja na one koji su dali svoje živote za nas", poručio je Oland misleći na situaciju u Ukrajini i Nigeriji.

Francuska danas izuzetno svečano obilježava "najduži dan", Dan D, uz najavljeno prisustvo 19 šefova država i 1.800 veterana, navodi francuska štampa.

O veličini događaja govori sam program i lista zvanica, među kojima su britanska kraljica Elizabeta II u pratnji članova kraljevske porodice, američki predsjednik Barak Obama, ruski šef države Vladimir Putin, ali i novoizabrani ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Od oko 1.800 veterana koji prisustvuju ceremoniji, neki su danas prvi put ponovo u Normandiji otkako su se među 130.000 savezničkih vojnika iskrcali na normandijsku obalu, a većina je starija od 90 godina.

Na svečanost je pozvano 9.000 zvanica, a procjenjuje se da ceremoniji prisustvuje i oko 150.000 građana, u regionu koji se već godinu i po dana priprema za ovu godišnjicu i gdje je mesecima unazad bilo nemoguće naći smještaj.

Za bezbjednost se brine oko 12.000 policajaca, vojnika i vatrogasaca.

Oland će se, kako je najavljeno, tokom prijepodneva sastati sa Obamom na američkom groblju iznad plaže Omaha, na kojoj je najviše žrtava palo tokom iskcavanja, a u podne će se šefovi država i vlada, kao i veterani, sastati za ručkom u zamku Benuvil u blizini čuvenog mosta Pegaz, dok je za popodne predviđena međunarodna ceremonija na plaži Riva Bela.

Oland pozdravio hrabrost Crvene armije

Fransoa Oland pozdravio je danas "hrabrost Crvene armije" i "odlučujući doprinos naroda nekadašnjeg Sovjetskog Saveza" u pobjedi saveznika u Drugom svjetskom ratu.

"Želim da pozdravim hrabrost Crvene armije koja je daleko odavde, suočena sa 150 njemačkih divizija, bila sposobna da ih potisne, da ih pobijedi", izjavio je Oland u govoru povodom 70 godina od iskrcavanja saveznika u Normandiji.

U društvu Putina i Porošenka, Oland je istakao "odlučujući doprinos naroda nekadašnjeg Sovjetskog Saveza" pobjedi saveznika nad nacističkom Njemačkom.

Galerija

Bonus video: