Slovačka putem Hrvatske: Ustavom brak definisan samo kao zajednica muškarca i žene

LGBT organizacije osudile su novu ustavnu definiciju braka i najavile da će se žaliti Ustavnom sudu
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2014. 09:10h

Slovačka će od septembra i Ustavom štititi brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene, pošto je parlament na inicijativu slovačkih demohrišćana usvojio amandmane na najviši zakonski akt zemlje.

"Brak je jedinstvena zajednica muškarca i žene. Slovačka svestrano štiti brak i pomaže mu", stoji u izmjenama, dok je do sada Ustav govorio samo o zaštiti roditeljstva i porodice.

Hrišćanski demokratski pokret uspio je da izdejstvuje u srijedu te izmjene i Ustavom spriječi eventualne istopolne brakove zahvaljujući dogovoru s vladajućom strankom SMER premijera Roberta Fica, u zamjenu za podršku nekim drugim zakonima.

Premijer Fico sinoć je, nakon što je parlament definisao brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene, nastojao da ublaži bojazni LGBT aktivista.

"Zakon o porodici već štiti brak. Sada to samo ustavno-pravno definišemo. Želim jasno da kažem da to neće imati nikakve posljedice niti će uznemiravati ljude koji imaju drugačiji stav i žive drugačije", kazao je Fico slovačkoj agenciji TASR.

LGBT organizacije osudile su novu ustavnu definiciju braka i najavile da će se žaliti Ustavnom sudu.

"Taj korak je najodvratnija trgovina u politici od nastanka samostalne Slovačke", kazala je jedna od organizatorki Gej parade u Bratislavi Romana Šlezinger, i dodala da će se LGBT aktivisti obratiti Ustavnom sudu.

Šlezingerova je upozorila da se time Slovačka izdvaja iz trenda u Evropskoj uniji i uopšte na Zapadu, gdje su u nekim zemljama odobreni istopolni brakovi.

Bonus video: