Merkel podžava Junkera i neće da Velika Britanija napusti EU

Merkel je podsjetila na jedan govor bivšeg njemačkog predsjednika Riharda fon Vajczekera od prije tri decenije
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2014. 15:21h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, u vladinoj deklaraciji pred samit šefova država ili vlada G7, ukazala na to da Berlin bezuslovno želi Veliku Britaniju u EU.

Merkel je naglasila i da je ona čvrsto za Žank-Klod Junkera, kao budućeg šefa Evropske komisije.

Ona je, povodom prijetnji Velike Britanije da će napustiti EU ukoliko Junker bude predsjednik EK, istakla da bi pitanje odlaska bilo "sve drugo, nego ravnodušnost" i da se, zbog zasluga Velike Britanije za evropsko jedinstvo, to ne bi moglo olako prihvatiti.

Merkel je podsjetila na jedan govor bivšeg njemačkog predsjednika Riharda fon Vajczekera od prije tri decenije u kome je on rekao da je ta ostvrska zemlja, svojim otporom nacionalsocijalizmu, stavila "na kocku" svoju egsistenciju, kako bi spasla budućnost evropskih naroda.

Njemačka kancelarka je, međutim, čvrsto naglasila da je za Junkera na čelu EK i za to da on dobije nužnu većinu glasova.

Merkel je pred poslanicima Bundestaga u deklaraciji povodom samita šefova država ili vlada G7, koji se održava danas i sjutra u Briselu i to po prvi put poslije 16 godina bez Rusije, istakla da će Ukrajina biti ponovo tema raggovora.

Ona je navela da je G7 društvo zajedničkih vrijednosti i, ukazujući da je Rusija povrijedila teritorijalni integritet Ukrajine, naglasila da ce na samitu G7 ukrajinska kriza biti jedna od važnih tema.

Ona je navela da G7 želi da u svom trostepenom postupku prvo pruži podršku Ukrajini, drugo u razgovoru sa Rusjom potraži diplomatsko jrešenje i treće da je pitanje sankcija prema Rusiji otvoreno, ukoliko se situacija dalje bude zaoštravala.

Merkel je rekla da nije za sankcije i da one nijesu same sebi svrha i ukazala da želi tješnje partnerske odnose sa Rusjom, ali je i zahtijevala od ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi sepratiste u Ukrajini.

Ona je navela da je G7 društvo zajedničkih vrijednosti i, ukazujući da je Rusija povrijedila teritorijalni integritet Ukrajine, naglasila da ce na samitu G7 ukrajinska kriza biti jedna od važnih tema.

Njemacka vlada, rekla je Merkelova, podržava Ukrajinu i trudi se, takođe, da se u dijalogu sa Rusijom, kako je navela, nađe politicko rješenje.

Rusija se, prema njenim riječima, mora vratiti od konfrontacije ka kooperaciji i mora se, takođe, od tendencije ka destabilizaciji ići ka tendenciji deeskalacije.

"Rusija, pri tom, igra odlučujuću ulogu", rekla je Merkelova i zahtijevala od Putina da stopira separatiste u Ukrajini.

Govoreći o privrednoj situaciji u svijetu, Merkelova je ukazala da je G7 ubijeđena da je jedan fer i otvoreni privredni sistem pretpostavka za rast i stabilnost i najavila da će na samitu G7 energetska politika biti jedna od dominantnih tema.

Bonus video: