Njemačka: Istraga o prisluškivanju telefona Angele Merkel

Range je naveo da neće pokrenuti istragu o prisluškivanju komunikacije nekoliko miliona Njemaca
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.06.2014. 13:34h

Njemačko tužilaštvo će istražiti navode o američkom prisluškivanju mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel, što je to otkrio bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije Evdard Snouden, saopšteno je danas u Berlinu.

"Otvoriću istragu o prisluškivanju mobilnog telefona kancelarke", rekao je njemački federalni tužilac Harald Range poslije sastanka parlamentarne komisije.

Tužilaštvo u Karlsruheu otvorilo je istragu protiv nepoznate osobe (NN lica) zbog špijunske aktivnosti u korist neke strane obavještajne službe.

Range je naveo da neće pokrenuti istragu o prisluškivanju komunikacije nekoliko miliona Njemaca, kao što se navodi u povjerljivim dokumentima koje je Snouden predstavio javnosti.

Snouden je prošlog ljeta otkrio je globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

U Njemačkoj je početkom aprila formiran istražni odbor koji treba da utvrdi u kojoj mjeri su njemački građani i zvaničnici bili meta prisluškivanja NSA i da li je njemačka obavještajna služba imala saznanja o tome.

Bonus video: