Porošenko: Krim će ponovo biti ukrajinski

Porošenko je istakao da su Ukrajinci platili ogromnu cijenu za svoju čežnju da se priključe Evropi
55 pregleda 32 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2014. 20:20h

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je danas da vidi da cijeli svijet stoji uz Ukrajinu i njenu borbu za slobodu i demokratiju i da će Krim ponovo biti ukrajinski.

"Ubijeđen sam da ćemo biti u stanju da pokažemo da će se u Ukrajini razvijati demokratija, da će Ukrajina poći tragovima Evrope. Ubijeđen sam da će Krim steći slobodu, da će biti ponovo ukrajinski, a Ukrajina zajedno sa Krimom", kazao je Porošenko na svečanom uručenju Nagrade solidarnosti lideru krimskih Tatara Mustafi Džemilevu.

Porošenka je poljski predsjednik Bronjislav Komorovski pozvao u Varšavu na proslavu 25 godina prvih slobodnih izbora u Poljskoj i na susret sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, iako još nije obavljena njegova zvanična inauguračija.

Porošenko je istakao da su Ukrajinci platili ogromnu cijenu za svoju čežnju da se priključe Evropi.

"Danas svakog dana moramo da plaćamo ogromnu cijenu. Svakog dana civili kao i ukrajinski vojnici ginu od ruke agresora", rekao je Porošenko.

On je dodao da je "agresor osuđen na izolaciju" i da vidi da je cijela Evropa ujedinjena u podršci Ukrajini i slobodi i demokratiji.

"Vidimo da cijeli svijet stoji iz nas", dodao je Porošenko, koga sjutra očekuje susret sa Obamom.

Ukrajina je podnijela dvije tužbe protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pripajanja Krima, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Bonus video: