Za pripajanje Krima

Ukrajina tužila Rusiju pred Evropskim sudom za ljudska prava

Krašeninkov je rekao jda Moskva ima sve argumente i mogućnosti za odbranu svoje pozicije pred sudom
3 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 20:11h

Ukrajina je podnijela dvije tužbe protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pripajanja Krima, naveo je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Reagujući na to, šef odbora za građansko, krivično i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume (donjeg doma parlamenta) Pavel Krašeninkov rekao je agenciji Itar-Tas da Rusija ima sve argumente i mogućnosti za odbranu svoje pozicije pred Evropskim sudom za ljudska prava u mogućem sporu zbog ukrajinske tužbe.

Krašeninkov je rekao da nije iznenađen što čuje za takvu tužbu.

"Trebalo je da misle bolje kada su organizovali Majdan (centralni kijevski Trg nezavisnosti, mjesto masovnih protesta) i zbacili legalno izabranog predsjednika", naveo je on.

"Što se tiče Krima, oni (stanovnici) su prvo proglasili nezavisnost, a onda održali referendum o pristupanju Rusiji. U takvom slučaju, sa stanovišta međunarodnog prava sve je jasno. Ali pošto su kijevske vlasti sada u situaciji kada moraju da pokažu svoju moć, oni pokušavaju to da učine", rekao je Krašeninkov.

Ruska ministarstva spoljnih poslova i pravde, prema njegovim riječima, treba da se pripreme za te tužbe. "Imamo sjajne stručnjake u ovim oblastima i mislim da će savršeno moći da se nose sa ovim zadacima".

Na pitanje da li će Evropski sud za ljudska prava biti nepristrasan u pogledu ukrajinske tvrdnje, on je rekao da, ako se govori o sudu, trebalo bi da postoji pretpostavka pravde.

"Važno je da je naša strana dobro pripremljena. Imamo sve argumente u ovom pitanju. I mi svi smo očevici istorije", kazao je šef odbora za građansko, krivično i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume.

Preporučujemo za Vas