EU tražila od Bugarske odlaganje radova na Južnom toku

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je danas EU da blokira projekat gasovoda Južni tok, uvjeravajući je da je tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu siguran
63 pregleda 1 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 16:50h

Evropska komisija je zbog kršenja propisa Evropske unije o energetskom tržištu zatražila od Bugarske da odloži početak izgradnje gasovoda Južni tok na svojoj teritoriji, ali nije zakočila izgradnju tog gasovoda u cjelini.

To su danas izjavili predstavnici za štampu Evropske komisije s obrazloženjem da izgradnja Južnog toka u EU mora sačekati da se dodatnim pregovorima ugovori koje su članice EU sklopile o učešću u Južnom toku usaglase s propisima EU.

Ako Bugarska istraje na stavu da ne vidi kršenje propisa o unutrašnjem energetskom tržištu EU i uskoro započne izgradnju svoje dionice Južnog toka, Evropska komisija će Sofiju tužiti Evropsku sudu pravde u Luksemburgu, nadležnom za zaštitu propisa Unije.

Sabine Berger, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera, rekla je novinarima da je stav Evropske komisije da “Južni tok nije u skladu s Trećim energetskim paketom i evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržištu i javnim nabavkama”.

Evropska komisija i Rusija su januara uspostavile radnu grupu stručnjaka za usaglašavanje ugovora o Južnom toku s propisima EU.

Evropska komisija je u sklopu Strategije EU o energetskoj bezbjednosti, dodala je Sabine Berger, odlučila da odloži izgradnju Južnog toka dok se ne obezbijedi puno poštovanje propisa EU.

Pored toga, taj projekat gasovoda mora biti procjenjen i sa stanovišta prioriteta Strategije EU o energetskoj bezbjednosti, odnosno da li jeste ili nije prioritet za EU.

Vlada u Sofiji je u više navrata naglasila da ne krši propise EU, jer radovi na izgradnji Južnog toka treba da ovog ljeta počnu u međunarodnim vodama Crnog mora, ali su predstavnici Komisije danas iznijeli stav da je i to suprotno propisima EU.

Berger je dodala da je rad stručnjaka Evropske komisije i Rusije doveden u pitanje zato što “zahtjev Rusije da se na Južni tok ne primjenjuje Treći energetski paket, dovodi u pitanje nastavak razgovora”.

Drugi predstavnik Evropske komisije rekao je da je važna zamjerka to što, po ocjeni Brisela, nije uvaženo načelo konkurencije i nema jasnog uvida u dodjelu posla kompaniji za finansiranje i izgradnju tog gasovoda u Bugarskoj.

Zamjerka Komisije se tiče i ocjene da su pravila EU prekršena i time što ugovorom Bugarske s ruskim partnerom, prednost dobijaju bugarski i ruski izvođači radova, a da to nije objavljeno u bugarskom službenom listu.

Ukrajina poziva EU da blokira izgradnju Južnog toka

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je danas Evropsku uniju da blokira projekat gasovoda Južni tok, uvjeravajući je da je tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu siguran.

“Pozivamo EU da blokira Južni tok. Tranzit kroz Ukrajinu je siguran, mi smo realizovali i realizovaćemo sve svoje obaveze”, izjavio je Jacenjuk na sjednici parlamenta Ukrajine, prenose agencije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u maju da će Rusija ralizovati Sjeverni i Južni tok, ali da će, ukoliko EU bude sprječavala realizaciju Južnog toka, Rusija razmotriti druge mogućnosti izgradnje gasovoda, kroz zemlje koje ne teže ulasku u EU.

Šef Gasproma Aleksej Miler izjavio je sinoć kanalu Rusija 24 da će Rusija, bez obzira na negativne izjave evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera o Južnom toku, svejedno raditi na njegovoj izgradnji.

“Niko ne može da nam zabrani da gradimo Južni tok, zato će izgradnja biti nastavljena", rekao je Miler dodajući da se ograničenja koja proističu iz Trećeg energetskog paketa EU tiču eksploatacije gasovoda.

Zamjenik šefa Gasproma Aleksandar Medvedev izjavio je danas na konferenciji za novinare u Moskvi da je ta kompanija u mogućnosti da izgradi gasovod bez finansijske podrške iz inostranstva.

Bonus video: