Sukobi

Ukrajina: Aerodrom zauzet, pucnji na stanici

Kosinov je dodao da je aerodrom zatvoren u sedam sati po lokalnom vremenu....
0 komentar(a)
Donjeck, proruski separatisti, Foto: Reuters
Donjeck, proruski separatisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2019. 16:11h

Jedinice samoodbrane Donjecka i ukrajinske Nacionalne garde sukobili su se u blizini željezničke stanice, nakon napada na međunarodni aerodrom u Donjecku.

Ukrajinske policijsko-vojne snage pokušavaju da uđu u taj grad na istoku zemlje, u kojem se na području oko željezničke stanice čuju pucnji i eksplozije, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

U međuvremenu, intenzivirane su borbe narodne milicije i vojno-policijskih snaga na periferiji grada i u okolnim naseljima i jedinice samoodbrane oborile su vojni helikopter u blizini naselja Peski na pet kilometara od međunarodnog aerodroma u Donjecku, naveo je Itar Tass.

Glavni aerodrom u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, zatvoren poslije upada nekoliko desetina naoružanih separatista, izjavio Dmitro Kosinov.

"U tri sata ujutro došla je naoružana grupa. Nije bilo pucnjave, a oni su zahtijevali da se vojnici koji obezbjeđuju aerodrom povuku", rekao je predstavnik aerodroma za odnose s javnošću agenciji AFP.

Kosinov je dodao da je aerodrom zatvoren u sedam sati po lokalnom vremenu.

Ukrajinske snage bezbjednosti jutros su nastavile da gađaju artiljerijskim oružjem naselje Semjonovka u blizini opkoljenog grada Slavjanska, u istočnoj Ukrajini, rekli su pripadnici snaga za samodbranu.

Ukrajinska vojska je i noćas granatirala Slavjansk, a mogla se čuti i paljba iz mitraljeza, javlja Itar-Tas s.

Za sada nema izvještaja o žrtvama.

Oružani sukobi kod Slavjanska nastavljeni su sinoć, skoro odmah po okončanju vanrednih predsjedničkih izbora u Ukraji

U Slavjansku stradala dva civila.

Do stradanja je došlo tokom granatiranju dijela železničke stanice nedaleko od aerodroma, saopšteno je večeras iz Donjecke Narodne Republike(DNR).

"Narodna armija DNR uspostavila je kontrolu nad aerodromom Donjecka, vrši se čišćenje teritorije, pošto su i napadi iz vazduha obustavljani i ukrajinska armija ne napada",navodi se u tviter poruci pres službe DNR.

Istovremeno lokalni mediji javljaju da je ukrajinska vojska, iz aviona, gađala grupu novinara u rejonu Međunarodnog aerodroma u Donjecku.

Pres služba DNR saopštila da je jedan od novinara potvrdio tu informaciju, a Itar Tass dodaje da u Donjecku mobilna telefonija ne radi kako treba i da poslije napada nije bilo moguće uspostaviti vezu sa novinarima.