Slučaj ubistva holandskog dječaka iz 1998: Osumnjičeni uhapšen u Španiji

"Ulovili smo ga! Jos Breh uhapšen je u Španiji blizu Barselone!", oduševljeno je objavio u tvitu novinar i portparol dječakove porodice Peter R. de Vris
61 pregleda 2 komentar(a)
Jos Breh, Foto: Screenshot (YouTube)
Jos Breh, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.08.2018. 07:40h

Osumnjičeni za ubistvo dječaka iz Holandije prije dvadeset godina uhapšen je u Španiji, objavila je holandska policija u nedjelju uveče, prenosi Hina.

Nik Ferstapen (11) nestao je iz dječjeg kampa u noći između 9. na 10. avgusta 1998. u pokrajini Limburg, na jugu Holandije.

Taj ljetnji kamp održavao se u prirodnom rezervatu Brunsumerheide, blizu granice Holandije s Njemačkom.

Tijelo dječaka, seksualno napastovanog prije nego što je ubijen, otkriveno je sjutradan.

Osumnjičeni muškarac od 55 godina zadnji put je viđen u Francuskoj. Radio je s izviđačima i stručnjak je za preživljavanje, a na sjeveroistoku Francuske posjeduje kolibu, prenosi Hina.

U srijedu su holandski istražitelji rekli da su pronašli osumnjičenog kojeg su lokalni mediji identifikovali kao Josa Breha.

"Jos B. (55), osumnjičen za smrt Nikija Ferstappena, uhapšen je u Španiji u nedjelju popodne. U zatvoru je i biće izručen Holandiji”, saopštila je policija Limburga.

Jos B. porijeklom je iz Simpelvelda, gradića na jugu Holandije.

Nakon ubistva policija je sprovela opsežnu potragu koju su pomno pratili mediji i holandska javnost, no ubica nikada nije pronađen.

U februaru ove godine policija Limburga pokrenula je najveću potragu u istoriji Holandije na temelju DNK.

"U posljednjem pokušaju da dobije odgovor na pitanje tko je ostavio tragove (na odjeći djeteta), uzeti su uzorci DNK velikog broja ljudi", objasnila je tada holandska policija.

Pozvala je 21.500 muškaraca u dobi od 15 do 75 godina da daju uzorak na šest lokacija.

Policija je naglasila da ti muškarci nisu osumnjičeni, nego da se radi o tome da se otkrije "je li osoba koja da uzorak član porodice onoga koji je ostavio tragove na mjestu gdje je Niki pronađen".

Pretraživši njegovu kolibu u Vogezima, policija je otkrila tragove DNK na njegovim ličnim stvarima koji su odgovarali tragovima na dječakovim ličnim stvarima.

U aprilu je njegova porodica objavila da je nestao, ali je osumnjičeni uhapšen "zahvaljujući svjedoku koji ga je prepoznao nakon što je vidio njegovu fotografiju u medijima", dodali su istražitelji, pohvalivši "dobru saradnju" sa španskom policijom.

"Ulovili smo ga! Jos Breh uhapšen je u Španiji blizu Barselone!", oduševljeno je objavio u tvitu novinar i portparol dječakove porodice Peter R. de Vris.

"Porodica je odahnula. Pravda će biti zadovoljena", dodao je on.

Bonus video: