Izbori za Evropski parlament: Porast podrške ekstremistima

Ekstremisti su obezbijedili oko četvrtinu mjesta u EP, dovoljno da budu glasniji ali nedovoljno da blokiraju donošenje zakona
5 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 17:20h

Evropski izbori kulminirali su juče, a prema prvim rezultatima, centrističke stranke koje podržavaju EU potvrdile su svoju dominaciju, uprkos značajnom porastu podrške ekstremnoj ljevici i desnici. Pravo glasa imalo je oko 400 miliona birača u 28 zemalja, a izlaznost je bila oko 43, 1 procent, više nego 2009. kada je bila 43 odsto.

Desničarski anti-EU Nacionalni front je prema nezvaničnim podacima pobijedio na izborima za Evropski parlament u Francuskoj i prvi put ostvario značajnu prednost u odnosu na suparničke stranke. Kritičari EU, profitirajući na nezadovoljstvu birača i velikoj nezaposlenosti, ostvarili su značajan uspjeh i u drugim zemljama osim u Njemačkoj, najvećoj članici EU, gdje je proevropski centar ubjedljivo pobijedio, pokazale su izlazne ankete.

U Francuskoj nacionalistički pokret Marin Le Pen koji okrivljuje Brisel za sve počev od imigracije do gubitka radnih mjesta, osvojio je oko 25 odsto glasova, znatno više od konzervativne opozicije UMP koja je prema prvim rezultatima osvojila oko 21 procenat.

Le Pen je sinoć pozvala na raspuštanje parlamenta u Francuskoj.

“Šta drugo može da učini jedan predsjednik nakon ovakvog odbacivanja”, kazala je. “Neprihvatljiovo je da skupština u tolikoj mjeri ne predstavlja francuski narod”.

Socijalisti predsjednika Fransoa Olanda pretrpjeli su drugo izborno poniženje u posljednjih dva mjeseca nakon što su izgubili na desetinama lokalnih izbora, žestoko zaostajući na trećem mjestu sa oko 14.5 odsto glasova. Na osnovu nezvaničnih rezultata iz 28 zemalja, izgledalo je da će stranke lijevog i desnog centra zadržati kontrolu u parlamentu EU koji ima 751 člana, ali bi se broj evroskeptika mogao udvostručiti.

U Britaniji, Partija nezavisnosti UK, koja se zalaže za napuštanje Evropske unije, prema preliminarnim rezultatima trebalo je da ostvari značajan uspjeh nakon što je prošla iznenađujuće dobro na lokalnim izborima u četvrtak.

Dobre rezultate je, kako se procenjuje, ostvarila desničarska Austrijska narodna stranka - ona je osvojila oko 20 odsto glasova

Međutim u Holandiji, antiislamska evroskeptična Partija slobode Gerta Vildersa - koja planira savez sa francuskim Nacionalnim frontom - nije uspjela da pobijedi na izborima.

Prema projekcijama njemačke televizije Demohrišćani Angele Merkel osvojili su 36 odsto glasova, što je znatno manje od 41.5 procenata koliko su osvojili na prošlogodišnjim saveznim izborima ali i dalje sasvim dovoljno za pobjedu. Socijaldemokrate lijevog centra osvojili su oko 27.5 procenata, objavila je televizija ARD, a izlaznost je bila veća nego na posljednjim evropskim izborima 2009.

Alternativa za Njemačku (AfD) koja se zalaže za odustajanje od eura prvi put je uspjela da uđe u parlament sa osvojenih 6.5 odsto glasova, što je do sada najbolji rezultat za jednu konzervativnu partiju osnovanu tek prošle godine.

„Njemačka je dala jasan glas za Evropu a visoka izlaznost je dobar znak za ideju evropskog jedinstva“, kazao je Dejvid Mekalister, glavni kandidat demohrišćana.

Sasvim drugačija priča je bila u Grčkoj, epicentru evropske dužničke krize, gdje je ljevičarski Siriza pokret Aleksisa Ciprasa koji se protivi mjerama štednje osvojio između 26 i 30 odsto glasova ispred vladajuće Nove demokratije. To svakako odražava nezadovoljstvo naroda sa žestokim mjerama štednje koje je vlada usvojila proteklih godina kako bi ispunila uslove programa ekonomskog spasa.

Porast podrške ekstremnoj ljevici pokreće pitanje koliko još može izdržati vlada desnog centra sa parlamentarnom većinom od svega dva mjesta, mada portparol vlade Simos Kadikoglu tvrdi da će vlada sigurno okončati svoj četvorogodišnji mandat. „Lako je ljudima da daju protestni glas na evropskim izborima“, kazao je on za grčku televiziju. „Politički scenario pada vlade, koji plasira Siriza, nije zasnovan na činjenicima“.

Prema prvim rezultatima ekstremne desničarske i ljevičarske grupe su obezbijedile oko četvrtinu mjesta u parlamentu, dovoljno da budu glasniji ali nedovoljno da blokiraju donošenje zakona u EU. Zvanični rezultati izbora bi trebalo da budu objavljeni kasnije danas.

Pobjednik izbora u Sloveniji za Evropski parlament je, prema rezultatima uporednih izbora, stranka Slovenskih demokrata bivšeg premijera Janeza Janše, kojoj su pripala tri mandata.

U Hrvatskoj je kako se i očekivalo izlaznost bila mala, a do 16 časova na birališta je izašlo 16,45 odsto birača, odnosno oko pola miliona. Ovi izbori su prvi pravi test vlade lijevog centra premijera Zorana Milanovića poslije dvije i po godine mandata. Predizborne ankete predviđale su da će opoziciona koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) osvojiti pet mandata a vladajuća koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) četiri.

Grauman: Šokiran sam uspjehom desničara u EU

Predsjednik Centralnog saveza Jevreja Njemačke Diter Grauman šokiran je uspehom desničarskih partija na evropskim izborima, prije svega u Njemačkoj i Francuskoj.

Grauman smatra da bi sada demokratske partije te "demone" trebalo da zaustave i odbrane evropske vrijednosti.

"Nadam se da su ovo bili posljednji evropski izbori na kojima je Nacionaldemorkatska partija (NPD) mogla da učestvuje", rekao je Grauman danas u Berlinu, zahtijevajući zabranu NPD, čiji će jedan poslanik ubuduće sjedjeti u EP.

"Rasizam i antisemitizam ne smiju nikada imati mjesto u našoj zajedničkoj evropskoj kući", rekao je Grauman, prenijeli su danas njemački mediji.

Galerija

Bonus video: