Putin: Smanjićemo broj neefikasnih finansijskih institucija

Centralna banka Rusije je prošle godine počela masovno oduzimanje licenci neefikasnim bankama
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2014. 11:57h

Ruske vlasti nastaviće sanaciju bankarskog sektora, saopštio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom samitu u Sankt Peterburgu.

On je dodao da sada u zemlji radi 950 banka, što ne odgovara finansijskim mogućnostima.

Putin je smanjenje neefikasnih finansijskih institucija nazvao bolnom procedurom. To, kako je rekao, stvara dodatni teret budžetu, jer mora da kompenzuje gubitke depozita, prenosi Tanjug.

Centralna banka Rusije je prošle godine počela masovno oduzimanje licenci neefikasnim bankama. Prema zakonu, u slučaju oduzimanja licenci, ulozi do 700 hiljada rubalja ili 20,5 hiljada američkih dolaras se vraćaju klijentima banaka kroz sistem državnog osiguranja depozita.

Putin je najavio i osnivanje fonda za razvoj domaće industrije. Država će, kako je kazao, razmotriti mjere podrške ruskim kompanijama čiji proizvodi zamenjuju uvozne.

Putin je ocijenio da kao najvažniji prioritet za Rusiju ostaje infrastruktura i uklanjanje infrastrukturnih ograničenja za regione i čitave sektore privrede.

"I u energetici i u razvoju željezničke, drumske, telekomunikacione infrastrukture, namjeravamo značajno da povećamo obim posla", rekao je Putin i dodao da u narednim godinama treba udvostručiti obim izgradnje i rekonstrukcije federalnih i regionalnih puteva.

Bonus video: