Irci i Česi glasaju za Evropski parlament

Rezultati glasanja će biti objavljeni kada izbori budu završeni u cijeloj EU, u nedjelju u 23.00
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: D. Miljanić
Evropski parlament, Foto: D. Miljanić
Ažurirano: 23.05.2014. 11:32h

Drugog dana glasanja na izborima za Evropski parlament, danas su otvorena birališta u Irskoj i Češkoj.

Irska bira 11 evropskih poslanika.

Prema posljednjim predizbornim anketama, mandati će se deliti između tri stranake - Fin gejl konzervativnog premijera Ende Kenija - koja je u Evropskom parlamentu u grupi EPP, liberalnih republikanaca iz partije Fiana fejl koja je u grupi ALDE i Šin fejna, koji pripada grupaciji evropske ljevice (GUE/NGL).

Kako prenose agencije,jedan ili dva mandata bi mogla pripasti nezavisnima, što bi moglo značiti da će Laburistička stranka, odnosno evropski socijalisti i demokrate u Irskoj ostati bez mandata.

Rezultati glasanja će biti objavljeni kada izbori budu završeni u cijeloj EU, u nedjelju u 23.00.

Osim Iraca, danas glasaju i Česi.

Loš odziv

Juče su na izborima za EP glasali Holanđani i Britanci.

U Velikoj Britaniji i Holandiji zabilježen je loš odziv na početku izbora za EP na kojima se, prema anketama uoči glasanja, očekuje jačanje nacionalista.

Izlaznost u Britaniji juče je bila 38 odsto, a u Holandiji 37 odsto. Prema prvim nezvaničnim procenama, britanski euroskeptici pokazuju znake jačanja.

Britanska evroskeptična stranka UKIP postigla je veliki uspjeh na lokalnim izborima održanim juče istovremeno sa izborima za EP, preotevši brojne mandate na lokalnom niovu od vladajućih konzervativaca premijera Dejvida Kamerona i opozicionih laburista.

Uspjeh UKIP-a na lokalnim izborima u Engleskoj mogao bi sugerisati i odličan rezultat i na izborima za Evropski parlament.

Uspjeh UKIP-a, stranke koja se zauzima za izlazak Velike Britanije iz EU, će povećati pritisak na premijera Kamerona da zaoštri svoju politiku prema Briselu.

Holandska desničarska Partija slobode, na osnovu prvih nezvaničnih rezultata glasanja u toj zemlji, suprotno očekivanjima je dobila manju podršku nego ranije.

Podrška holandskih glasača za euroskeptičnu Partiju slobode, čiji je lider Gert Vilder, pala je na 12,2 odsto sa 17 odsto, koliko je imala pre pet godina, podaci su Ipsosa.

“Borili smo se kao lavovi. Izborni rezultati su razočaravajući”, rekao je Vilder poslije objavljivanja prvih nezvaničnih rezultata glasanja.

On je međutim rekao da loš odziv pokazuje "averziju i nezainteresovanost" Holanđana za Evropu.

Sjutra će poslanike za EP birati građani Letonije, Slovačke i Malte.

U ostalim zemljama, evropski parlamentarni izbori su u nedjelju, 25. maja.

Birači u 28 zemalja Evropske unije do 25. maja biraju 751 poslanika Evropskog palamenta.

Direktni izbori za EP održavaju se od 1979. Države članice u EP mogu imati najmanje šest poslanika, a najviše 96, proporcionalno broju stanovnika.

Bonus video: