Rasmusen: U Rusiju više niko nema povjerenja

Što se tiče Ukrajine, ona sama treba da donese odluku o svom razvoju. "Ne ni mi, ni Rusija, već Ukrajina", rekao je Rasmusen
11 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2014. 14:39h

Generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen je danas u Bukureštu razgovarao sa premijerom Viktorom Pontom, ministrima odbrane i spoljnih poslova Mirčeom Dušom i Titusom Korlaceanuom, kao i sa predsjednikom Trajanom Baseskuom.

Rasmusen je tom prilikom izjavio da poslije ilegalne aneksije Krima "niko više ne može imati poverenja u garancije Rusije oko suverenosti i teritorijalnog integriteta".

U razgovoru sa Baseskuom, Rasmusen je ocijenio da su istočni region i Crno More sada najosjetljivije tačke za NATO, zbog situacije u Ukrajini i namjera Rusije, što nameće jačanje istočnog krila NATO.

Rasmusen i Basesku su razgovarali i o bezbjednosnoj situaciji na Crnom moru koja se "suštinski pogoršala poslije aneksije Krima zbog toga što se razvija novi centar vojne moći koji više nije pod kontrolom Ukrajine".

Rasmusen je situaciju u Ukrajini ocijenio kao "stvarno zabrinjavajuću" rekavši da su "vojne akcije Rusije u Ukrajini dovele do potpuno nove situacije u Evropi" i da "NATO treba da se prilagodi toj novoj situaciji".

Dodao je da je zbog toga riješeno da se konsoliduju mjere kolektivne odbrane, jer je cilj NATO da osigura kolektivnu odbranu svim članicama.

Rasmusen je naveo da sve vojne vježbe izvedene u Rumuniji imaju odbrambeni karakter i da NATO "treba da se osigura da su njene vojne snage pripremljene za svaki slučaj, a istovremeno predstavljaju i jasan signal potencijalnom agresoru da ni ne pomisli da napadne teritoriju saveznika NATO".

"Spremni smo da odbranimo svaki komadić teritorije NATO", naveo je Rasmusen koji je je čestitao Rumuniji desetogodišnjicu članstva u NATO, i zahvalio na učešću rumunskih vojnika u Avganistanu, ocijenivši da je Rumunija snažna i od povjerenja članica NATO.

Premijer Viktor Ponta rekao je u razgovoru sa novinarima da "nema opasnosti za Rumuniju dok je članica NATO, dodajući da je Rumunija pouzdan partner i da je njen ulazak u NATO bio "dobar izbor".

Bonus video: