Lajčak: Ne zaboravimo Balkan zbog Ukrajine

"Ukrajina ne smije da proguta svu našu pažnju. Tu je Balkan kome je potrebno još puno. Pažnju zaslužuje Bosna i Hercegovina"
2 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Savo Prelević
Miroslav Lajčak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.05.2014. 18:40h

EU ne smije zbog krize u Ukrajini da zaboravi na Balkan, poručuje šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Lajčak je otvorio međunarodnu konferenciju o bezbjednosti GLOBSEK u Bratislavi pozivom da Evropska unija ponovo razmotri svoju politiku prema Rusiji i Istočno partnerstvo, ali je dodao da to ne smije da odvuče pažnju sa potreba Balkana.

"Jedno je jasno. U XXI veku ne možemo da dopustimo da bez posljedica prođe kršenje međunarodnog prava, prekrajanje granica, nametanja Ustava bilo preko raznih referenduma ili putem oružja. Ukrajina treba da bude budilnik za cijelu Evropu", kazao je Lajčak.

Slovački ministar otvarajući 9. GLOBSEK od 14. do 16. maja u slovačkoj prijestonici upozorio je međutim da EU mora da da diplomatiji šansu i izrazio punu podršku novom planu OEBS-a za deeskalaciju krize.

Nova nestabilnost koju je Ukrajina unijela u susedstvo EU i potreba da se ponovo razmotri kakve odnose će Unija imati sa Rusijom, pošto nije moguće da se nastavi biznis po starom, ne smiju po riječima šefa slovačke diplomatije da progutaju svu pažnju EU.

"Ukrajina ne smije da proguta svu našu pažnju. Tu je Balkan kome je potrebno još puno. Pažnju zaslužuje Bosna i Hercegovina", rekao je Lajčak, a takođe je upozorio da EU zbog Rusije i Ukrajine ne smije da razočara one zemlje Istočnog partnerstva koje su napredovale ka EU.

"One zaslužuju da budu nagrađene. Ne smijemo da ih razočaramo", kazao je Lajčak i kao primjer naveo Moldaviju.

Bonus video: