Putin i Šojgu pratili vježbe: Ruski nuklearni arsenal je spreman

Iako je ova vježba odavno planirana, ona dolazi u nezgodno vrijeme dok mediji često koriste paralelu sa Hladnim ratom
127 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2014. 13:11h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je nadgledao vojne vježbe ruskih snaga u slučaju nuklearnog sukoba, koje su bile planirane još u novembru.

"Ispitujemo spremnost ruskih oružanih snaga. To je bilo najavljeno u novembru. Vježbe uključuju sve jedinice oružanih snaga širom zemlje", rekao je Putin novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije.

On je kazao i da su vježbe izvedene širom Rusije. Putin je vježbe nadgledao uz lidere nekoliko bivših sovjetskih zemalja, sada članica Organizacije za kolektivnu bezbjednosti i saradnju.

U okviru vježbi, uspješno je ispaljen interkontinentaln projektil "Topolj" čime je testiran domet tog oružja iz baze na sjeverozapadu Rusije, a iste rakete ispalile su i dvije nuklearne podmornice u Sjevernom moru i Tihom okeanu.

Iako je ova vježba odavno planirana, ona dolazi u nezgodno vrijeme dok mediji često koriste paralelu sa Hladnim ratom u odnosima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država zbog dešavanja u Ukrajini.

Šojgu:Ruska nuklearna trijada u stalnoj borbenoj gotovosti

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je danas predsjedniku Putinu, koji je provjeravao borbenu spremnosti u jeku krize u Ukrajini, da je ruska nuklearna sposobnost na kopnu, moru i vazduhu na najvišem nivou.

"Naša nuklearna trijada( na kopnu, moru i vazduhu) je u stalnoj borbenoj gotovosti, sistematski sprovodimo zamjene na savremenim raketnim sistemima sa vrhunskim vojnim dostignućima", rekao je Šojgu predsjedniku Putinu, prenijele su ruske agencije.

Pod komandom predsjednika Putina danas su uspješno testirane tri strateške balističke rakete u okviru planiranih vojnih vježbi kontrole oružanih snaga Rusije, prenijela je agencija Itar tas s.

Dvije balističke rakete su lansirane sa podmornice Tula u Barencovom i Ohotskom moru.

Raketne bojeve glave dostigle su područja u sjevernoj i sjeveroistočnoj Rusiji prema unaprijed sračunatom vremenu, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Ruske strateške raketne snage uspješno su testirale i interkontinentalnu balističku raketu "RS-12M Topolj" sa sjevernog ruskog kosmodroma Pleseck, u Arhangelskoj oblasti.

Galerija

Bonus video: