Rasmusen poručio Rusiji: Jačamo bezbjednost od Baltika do Crnog mora

"Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i bezbjednost na starom kontinentu", rekao je Rasmusen
7 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Radoslav Šikorski, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Radoslav Šikorski, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2014. 09:54h

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen poručio je danas iz Varšave Rusiji da svojom agresijom na Ukrajinu podriva mir i bezbjednost u Evropi, te da će NATO prilagoditi toj novoj realnosti svoje odbrambene i planove o razmjštanju trupa na svojoj istočnoj granici.

"Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i bezbjednost na starom kontinentu. Rusija tvrdi da su naše aktivnosti neprijateljske. To nije istina. To je apsurdno. Naš odgovor je solidarnost saveznika", kazao je Rasmusen danas nakon susreta sa predsjednikom Poljske Bronislavom Komorovskim.

"Naša privrženost kolektivnoj odbrani je čvrsta kao stijena. Sada i ubuduće. Zato saveznički avioni iz raznih zemalja jačaju bezbjednost saveznika od Baltika do Crnog mora. Nastavićemo da je jačamo, preko manevara, preko odbrambenih planova i preko daljeg razmještanja trupa NATO", rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO i poljski predsjednik složno su ocijenili da septembarski samit NATO buduće prioritete i planove NATO mora da prilagodi novoj realnosti na istoku Evrope i u odnosima sa Rusijom.

"Poljska je dosljedno za povratak članu 5 (o kolektivnoj odbrani NATO). Radi se o proporcijama, da na prvo mjesto ide odbrana samog saveza. Računamo na to da će se povećati realna sposobnost za odbranu na cijeloj istočnoj granici. To je najbolji odgovor NATO na prijetnje", kazao je predsjednik Komorovski.

Rasmusen kao i sinoć nakon susreta sa šefom poljske diplomatije Radoslavom Šikorskim i poljskim ministrom odbrane Tomašom Semonjakom pozvao je i danas Rusiju da povuče svoje snage sa granica sa Ukrajinom, ispuni svoje međunarodne obaveze i da se uključi u konstruktivni politički proces rješavanja krize u Ukrajini.

"Nadamo se da će NATO formulisati novu odbrambenu i politiku zastrašivanja. Smatramo da NATO mora da premesti svoje trupe bliže prostoru gdje bi mogle da budu potrebne", kazao je sinoć šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

Bonus video: