Više desetina ruskih vojnih aviona viđeno iznad Krima

Moskva možda obavlja smjenu velike avio-flote na Krimu koji je Rusija anektirala marta ove godine
0 komentar(a)
Krim, Foto: Reuters
Krim, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2014. 16:44h

Više desetina ruskih aviona, među kojima bombarderi i lovci, viđeno je u nedjelju na nebu iznad Krima, nekoliko dana pred posjetu ruskog predsjednika, kažu svjedoci i poznavaoci vazduhoplovstva.

Stručnjak za vazduhoplovstvo rekao je za AFP da su mnogi avioni nadlijetali grad Simferopolj u subotu, uključujući teške supersonične strateške bombardere i velike vojne transportne avione.

Stručnjak koji ne želi da mu se objavi ime, rekao je da je vidio i avione-cistjerne i aparate "MiG-29". Viđen je i jedan lovac "Suhoj Su-34", rekao je drugi stručnjak, Aleksej Savič koji je snimio let tih aviona tokom dva dana. Moskva možda obavlja smjenu velike avio-flote na Krimu koji je Rusija anektirala marta ove godine, rekao je za Savič za AFP.

"Rusija vjerovatno uz to i ojačava svoje vojno prisustvo na poluostrvu", rekao je on. Mnogi stanovnici Krima takođe su vidjeli avione kako šaraju nebom poluostrva, preko Simferopolja i susjednog grada Bakčisaraja. "Bilo je pomalo zastrašujuće", rekao je za AFP jedan od stanovnika i objasnio da su avioni letjeli veoma nisko, a neki i uzimali gorivo u letu.

Rusko Ministarstvo odbrane odbilo je u nedjelju bilo kakav komentar. Po ruskim medijima, predsjednik Vladimir Putin trebalo bi da u petak prvi put dođe na Krim od aneksije, i to posle vojne parade 9. maja u znak sjećanja na savezničku pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Putin je u martu poslao trupe na poluostrvo, tvrdeći da mora da zaštiti lokalno rusko stanovništvo poslije zbacivanja s vlasti proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Bonus video: