Imigrant u trci za gradonačelnika Berlina: Saleh daje glas zanemarenima

Saleh se posebno posvetio grupi koja je bila ranije ignorisana, Njemcima iz turskih i arapskih porodica
4 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 18:45h

Nekoliko decenija nakon što je prvi posao dobio u Burger Kingu, za aparatom za pravljenje pomfrita, uz dovoljno političke sreće, Palestinac Raed Saleh mogao bi postati prvi gradonačelnik većeg njemačkog grada, sa arapskim korijenima.

Prema analizama njemačkih medija, moć dugogodišnjeg „gradonačelnika sa harizmom“ Klausa Voverajta nepovratno slabi kao rezultat povećanja cijena i stalnih odlaganja izgradnje novog aerodroma u Berlinu.

Sa svakim novim odlaganjem izgradnje aerodroma i novim skandalom u Berlinu postavlja se pitanje o budućnosti aktuelnog gradonačelnika, piše njemački „Špigl“.

Budućnost Klausa Voverajta zavisi i od članova SPD-a u berlinskom gradsko-državnom parlamentu. Voverajt je na čelu Berlina skoro 13 godina i još se ne zna da li će pokušati da ostane gradonačelnik i nakon sljedećih izbora 2016.

Računa na glas imigranata

Za to vrijeme je Saleh, koji je u Njemačku došao kao dječak, prema istraživanjima postao najpopularniji socijaldemokrata u Berlinu. Za dolazak na mjesto gradonačelnika potrebno mu je još podrške, posebno iz gradsko-državnog dijela SPD-a.

Saleh mora i da ubijedi glasače u Berlinu da ima viziju za glavni grad, koji nastavlja uspješno da zarađuje od turizma i ima ekonomiju koja spolja izgleda dobro, ali je i dalje među najslabijim državama u Njemačkoj.

Saleh se posebno posvetio grupi koja je ranije bila ignorisana, Njemcima iz turskih i arapskih porodica, kojima i sam pripada. To je grupa koja u prošlosti skoro i da nije glasala.

Karijera kao što je Salehova izuzetak je u radničkom kvartu Špandau, u kojem je političar SPD-a odrastao. Špandau je uglavnom poznat kao dio grad u sa teškim uslovima za život. Oko 80 odsto djece dolaze iz porodica koje preživljavaju na socijalnoj pomoći.

„U ovom dijelu grada glasa samo 35 odsto ljudi“, izjavio je Saleh za „Špigl“.

On smatra da bi takvi kvartovi mogli da napreduju kroz obrazovanje i rad.

„Radim od svoje šesnaeste. Mojim roditeljima je uvijek bilo važno da, ukoliko je moguće, sam zarađuješ novac koji ti je potreban“, kaže Saleh.

On smatra da se takav stav mora usvojiti tokom odrastanja, čime bi se pomoglo mladim ljudima da uđu na tržište rada umjesto da nakon škole primaju pomoć za nezaposlene.

Veoma važan dio Salehovih usmjerenja su i integracije. Među mlađim od 18 godina u Berlinu, 45 procenata ima strane korijene. Prema istraživanjima, školsku godinu 2018/2019. započeće više djece iz emigranstkih porodica nego onih bez stranog porijekla.

Fokus na integrisanju

U međuvremenu, Saleh priprema prve korake u svojoj koaliciji. Već je postignut dogovor za glasanje za novo pravilo po kojem bi roditelji mogli biti kažnjeni do 2.500 eura ako svoju djecu ne odvedu na test njemačkog jezika u četvrtoj godini. Ostala pravila su takođe u pripremi.

„Današnja integraciona politika će odrediti napredak našeg društva u sljedećih 20 ili 30 godina“, kaže Saleh.

„Špigl“ podsjeća da se u krugovima socijaldemokrata i dalje se sjećaju neprijatnosti upućenih Salehu, kao što je karikatura koja je prikazivala njegovu ženu umotanu u feredžu.

Sekretar grupe SPD-a u gradsko-državnom parlamentu i bliski podržavalac Saleha, Torsten Šnajder, vjeruje da rasistički osjećaj pojedinih njegovih kolega zaslužuje podsmijeh. Šnajder opisuje Saleha kao u potpunosti integrisanog čovjeka koji „čak pjeva uz njemačku folk muziku u kolima“.

Veliki dio SPD-a zadovoljan je time što se popularnošću Saleha skreće pažnja sa kulta ličnosti Klausa Voverajta. Zahvaljujući Salehu, SPD je ponovo posvećen problemima kao što je integraciona politika.

Ugleda se na Roterdam

Model uspjeha koji bi Saleh pokušao da primijeni na Berlin već funkcioniše u Roterdamu, gradu sa oko 50 posto populacije emigranata i drugom najvećem holandskom gradu po broju korisnika socijalne pomoći.

Gradonačelnik Roterdama od 2009. je Ahmet Aboutaleb, takođe socijaldemokrata, rođen u Maroku. U Roterdamu, oni koji primaju socijalnu pomoć moraju nešto da vrate društvu. Da bi opravdali novac koji dobijaju, korisnici pomoći čiste ulice ili isporučuju namirnice ili na druge načine pomažu onima kojima je to potrebno. Manjim iznosima socijalne pomoći mogu biti kažnjeni roditelji koji lično ne pokupe izvještaje iz škole svoje djece i ne razgovaraju sa nastavnicima u njihovom uspjehu. O primjeni tih ideja u Berlinu Saleh je razmišljao nakon prošlogodišnje posjete Roterdamu.

Problem je Istočni Berlin

Raed Saleh još nije najavio da li će se kandidovati za gradonačelnika. Njegovi saveznici pregovaraju tražeći podršku u različitim djelovima grada. Očekuje se da će biti teško obezbijediti podršku u djelovima nekadašnjeg Istočnog Berlina. S druge strane, jedan od najvećih izazova partije biće prikupljanje novih glasova emigranata, a da se na taj način ne izgubi podrška tradicionalnih krugova glasača SPD-a.

U Njemačkoj još nije postojao slučaj kandidature kakva bi bila Salehova. Ni- jedan gradonačelnik većeg njemačkog grada nije bio emigrant ili druga generacija emigranata.

Galerija

Bonus video: