Erdogan: SAD da izruči čovjeka koji je kovao zavjeru protiv mene

U jednom intervjuu koji je dao u ponedjeljak Erdogan je rekao da Gulen može biti opasnost i za bezbjednost SAD
61 pregleda 2 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2014. 12:03h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da će zatražiti od SAD izručenje islamskog vođe Fetulaha Gulena kojeg optužuje da je orkestrirao zavjeru protiv njega kako bi ga svrgnuo s vlasti.

Gulen, međutim, demantuje umiješanost u tako nešto. Gulen se od 1997. godine nalazi u SAD gdje je dobrovoljno izbjegao.

Na pitanje novinara u skupštini da li će zatražiti izručenje Gulena, Erdogan je danas odgovorio potvrdno i rekao kratko da će taj postupak biti započet, prenio je Rojters.

U jednom intervjuu koji je dao u ponedjeljak Erdogan je rekao da Gulen može biti opasnost i za bezbjednost SAD.

"Tim elementima koji su prijetnja za nacionalnu bezbjednost Turske, ne treba dozvoliti boravak u drugim zemljama zbog onoga što su uradili nama ovdje, a to bi mogli uraditi i protiv svog domaćina", rekao je Erdogan.

Gulenov pokret bio je glavna podrška Erdoganovoj Stranci pravde i razvoja (AKP), koja ima islamističke koijrene, kada je prvi put došla na vlast 2002. godine.

Oni su se udružili da bi smanjili uticaj nekada moćne turske vojske koja je od 1960. godine izvršila tri puča kao samoproglašeni čuvar sekularne države.

Ali njihov savez se raspao poslije policijske operacije u decembru u kojoj je privedeno nekoliko desetina ključnih Erdoganovih poslovnih i političkih saveznika zbog optužbi za korupciju u građevinskim projektima, švercovanje zlata i nedozvoljenu trgovinu sa Iranom.

Erdogan, koji je 11 godina bio dominantan u politici, u više navrata je optuživao tzv. Guleniste u policiji i pravosuđu da stoje iza istrage o korupciji i osvetio se smjenjivanjem više stotina policajaca i tužilaca.

Gulen je nedavno izjavio da je pritisak na njegov pokret danas mnogo veći nego u eri vojne hunte.

"Ono što viđamo danas je 10 puta gore od onoga što smo vidjali u vrijeme vojnih udara", rekao je Gulen za turski dnevnik "Zaman" .

"Suočavamo se sa sličnim tretmanom (kao u vijreme vojnih udara), ali od strane civila koji su preživjeli isto što i mi", rekao je Gulen.

"Sve što možemo da kažemo ljudima je "i ovo će proći, budite strpljivi", poručio je on a prenio AFP.

Bonus video: