Nabiulina: Ne podržavam nikakvu dobrovoljnu samoizolaciju

“To je glupost, da se menjačnice ukinu. Kakva se to ograničenja uvode za ljude, to je iz oblasti fantastike. To bi bio ogroman korak unazad"
0 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2014. 09:19h

Šef centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina, ne podržava ideju samoizolacije i dedolarizacije te zemlje u okviru plana za borbu protiv stranih sankcija.

“Treba da izgradimo sistem, platni i finansijski, koji će biti maksimalno zaštićen od neprijateljskih uticaja iz inostranstva, ali ne podržavam nikakvu dobrovoljnu samoizolaciju. Mislim da mora da se nađe izbalansirano rešenje”, kzala je Nabiulina, prenosi Tanjug.

Pitanje stvaranja nacionalnog sistema plaćanja postavilo se nakon što su Visa i MasterCard ograničile operacije dvije ruske banke reagujući na uvođenje sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Državna duma je u petak usvojila Zakon o uspostavljanju nacionalnog elektronskog sistema platnih kartica i obezbjeđenju nesmetanog rada međunarodnih platnih sistema.

Nabiulina se protivi i dedolarizacije stanovništva i zatvaranja mjenjačnica.

“To je glupost, da se menjačnice ukinu. Kakva se to ograničenja uvode za ljude, to je iz oblasti fantastike. To bi bio ogroman korak unazad", rekla je Nabiulina.

Bonus video: