KRIZA NA ISTOKU

Deščicja: Spremni smo za borbu. Šojgu: Vojska vježba marš

Deščicja je rekao da se nove ruske vojne vježbe odvijaju "još bliže ukrajinskoj granici nego što je ranije planirano" i zatražio povlačenje ruskih vojnika
59 pregleda 154 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 19:27h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščicja poručio je da je ukrajinska vojska spremna da se bori u slučaju napada.

Deščicja je rekao da ruska odluka o vojnim vježbama "veoma eskalira situaciju u regionu".

On je za agenciju Asošijeted pres u Pragu rekao da je Kijev naučio lekciju od ruske aneksije Krima.

"Imamo to iskustvo, sada ćemo se boriti s ruskim trupama ako... one napadnu Ukrajinu", rekao je Deščicja i poručio da su "ukrajinski narod i ukrajinska vojska spremni za to".

Deščicja je rekao da se nove ruske vojne vježbe odvijaju "još bliže ukrajinskoj granici nego što je ranije planirano" i zatražio povlačenje ruskih vojnika.

Šojgu: Vojska vježba marš

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je danas da je ruska vojska započela vježbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Šojgu je na kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane rekao da su u "pograničnim regionima s Ukrajinom počele vježbe bataljona taktičkih grupa vojske Južnog i Zapadnog vojnog okruga" Dodao je da vojska vježba marš i razmještanje na teritoriji, a da će avijacija izvršiti letove u blizini granice s Ukrajinom.

Naveo je da "civilne snage" jugoistoka Ukrajine i vojske koja se potčinjava vlastima u Kijevu "nijesu jednake", kao i da je ta vojska već dobila naredbu da djeluje protiv "civila".

"Ako se ta vojna mašinerija danas ne zaustavi, to će dovesti do velikog broja poginulih i ranjenih. Neće dovesti do normalizacije situacije u Ukrajini ni početak vježbi NATO na teritoriji Poljske i baltičkih država", rekao je Šojgu.

Šojgu je rekao da je Rusija "prinuđena da reaguje na takav razvoj situacije".

Kijev od Moskve traži objašnjenje za vojne vežbe

Zvanični Kijev zatražio je od Rusije da u roku od 48 sati pruži objašnjenje o ciljevima, mjestu i vremenu održavanja vježbi, kao i o broju i vrsti vojnih jedinica koje će u njima učestvovati, prenijele su agencije.

"Održavanje vježbi Rusije u blizini ukrajinske granice ne može da ne izazove zabrinutost, naročito na fonu nedavnih izjava ministra inostranih poslova Rusije, sa nedvosmislenim nagoveštajem mogućeg ulaska ruske vojske na teritoriju Ukrajine", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Ukrajine.

Pravoslavni sveštenik blagosilja proruskog vojnika u Donjecku (foto: Reuters)

Ministarstvo je saopštilo da se Kijev u skladu sa Bečkim dokumentom o mjerama jačanja povjerenja i bezbjednosti obratio putem OEBS-a Rusiji sa takvim zahtjevom.

"U skladu sa Bečkim dokumentom Rusija je obavezna da obezbijedi jasna objašnjenja o tim vježbama u roku od 48 sati od momenta dobijanja zahtjeva, odnosno do 16 sati po moskovskom (14 po srednjoevropskom) vremenu 26. aprila ove godine", navodi se u saopštenju koje je prenijela agencija UNN.

Kijev navodi da je "ruska strana faktički potvrdila da vojne aktivnosti u blizini ukrajinske granice koje sprovodi posljednjih mjeseci nemaju planski karakter, već su neposredno vezane za razvoj događaja u Ukrajini".

"Izaziva čuđenje da se Rusija, koja je sama izložena terorističkim prijetnjama, danas ne samo pretvorila u izvoznika terorizma, već je očigledno spremna da čak i sopstvenim snagama štiti teroriste na teritoriji Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Upad u Slavjansk

Ukrajinska vojska upala je u grad Slavjansk sa pet oklopnih vozila i uslijedili su sporadični sukobi sa proruskim separatistima. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je započelo vojne vježbe na granici sa Ukrajinom, kao odgovor na novu eskalaciju sukoba.

U Slavjansku su lokalni zvaničnici naveli da je civilnom osoblju u upravi grada naređeno da napuste tu zgradu i da "njenu odbranu" obezbjeđuju naoružane snage.

Ukrajinske snage bezbjednosti u blizini grada Slavjansk (foto: Reuters)

Kako je javilo ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, u akcijama u više gradova je ubijeno 5 proruskih separatista, a uništena su i tri kontrolna punkta.

Rojters izvještava da je na desetine vojnika postavilo kamp na nekih desetak kilometara od Slavjanska, a da su onda krenuli glavnim putem koji preko Slavjanska vodi ka Donjecku.

Raša tudej je ranije javila da je došlo do sukoba na jednom od kontrolnih punktova kod Slavjanska, gdje su ubijena dva pripadnika pro-ruskih snaga.

Ukrajinske snage bezbjednosti su krenule prema Slavjansku, nakon što su juče oslobodile Svjatogorsk.

Zauzet Marijupolj

Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad zgradom javne uprave u Marijupolju, luci na jugoistoku Ukrajine koju su prethodno zauzeli proruski separatisti, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Arsen Avakov.

"Zgrada javne uprave je slobodna i može da funkioniše normalno", naveo je Avakov na svojoj fejsbuk stranici. Zgradu uprave u Marijupolju, u kojem živi oko 500.000 stanovnika, zauzele su proruske snage 13. aprila. ,

Ukrajinske vlasti saopštile su i da je jedan vojnik povrijeđen tokom napada separatista u noži između srijede i četvrtka na vojnu bazu u Artemivsku, u blizini Slovjanska.

Oko sto napadača "otvorilo je vatru iz automatskog oružja, mitraljeza i koristeći granate", navelo je Ministarstvo odbrane i dodalo da život povrijeđenog vojnika nije u opasnosti.

"Napadači su odbijeni i pretrpjeli su značajne gubitke", rekao je prelazni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov. Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da su napad, čiji je cilj bio da se zaplijeni oružje, predvodio "jedan ruski vojnik".

Američki novinar oslobođen

Američki novinar Sajmon Ostrovski kojeg su oteli proruski pobunjenici na istoku Ukrajine rekao je za AFP da je danas oslobođen.

Ostrovski koji radi za Vajs njuz, rekao je telefonom za francusku agenciju da je dobro, mada su ga tukli nakon što su ga zarobili u ponedjeljak na kontrolnom punktu u istočnom ukrajinskom gradu Slavjansku.

"Poslije dan i po, skinuli su mi povez sa očiju i odvezali mi ruke, nakon čega su se normalno ophodili prema meni", rekao je on.

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović upozorila je danas da se nastavljaju napadi na novinare i guši sloboda štampe u istočnoj Ukrajini, poslije najnovijih incidenata vezanih za predstavnike medija.

Najavljen referendum u Donjecku

Rukovodstvo samoproglašene Donjecke narodne republike održaće referendum o suverenitetu u isto vrijeme kad i Luganska oblast, rekao je jedan od lidera republike Denis Pušilin.

"Referendum će se održati najkasnije 11. maja", rekao je Pušilin, a prenio Glas Rusije.

Ukoliko bude izglasan na referendumu, suverenitet će omogućiti regionu Donjecka da stupi u federativne ili konfederativne odnose sa bilo kojom zemljom, nezavisno od geografskog položaja, uključujući Rusiju i Ukrajinu, ili da postane nezavisna država, rekao je lider Donjecke republike.

Pušilin je naglasio i da se izbori za predsjednika Ukrajine, zakazani za 25. maja, neće održati u Donjecku, kao i da će do referenduma Donjecka oblast ipak plaćati porez Kijevu.

Galerija

Preporučujemo za Vas