"Teške posljedice"

Ivanov: Ukrajina je bure baruta

On je ocijenio da Vašingtonu nije stalo do Ukrajine, već do prednosti koju može da stekne za sopstvene interese iz ove krize
50 pregleda 1 komentar(a)
Proruski aktivisti, Kramatorsk, Foto: Reuters
Proruski aktivisti, Kramatorsk, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2014. 09:07h

Bivši šef ruske diplomatije Igor Ivanov ocijenio je da Vašington koristi Ukrajinu kao "piona u svojoj velikoj geopolitičkoj igri", upozorivši da je ta zemlja "bure baruta koje će prije ili kasnije da eksplodira".

"Amerika neće ponuditi ozbiljnu pomoć Kijevu i neće se obavezati na značajne ekonomske troškove", napisao je Ivanov u članku koji je objavio ruski dnevnik "Rosijskaja gazeta".

Ivanov smatra i da bi bila "fatalna greška" ukoliko se ne nastavi posao koji se tiče ispunjavanja dogovora sa prošlonedjeljnog sastanka u Ženevi na kome su učestvovali šefovi diplomatije SAD, Rusije, Ukrajine i Evropske unije.

On je naglasio da je sporazum iz Ženeve, iako "lakonski i deklarativan", jedina osnova koja može da se iskoristi za jačanje međunarodne saradnje na rješavanju ukrajinske krize.

"Apsolutno je jasno da je Ukrajina danas bure baruta koje će prije ili kasnije da eksplodira, a posljedice će biti teške, ako ne i katastrofalne za sve", upozorio je ruski političar.

On je ocijenio da Vašingtonu nije stalo do Ukrajine, već do prednosti koju može da stekne za sopstvene interese iz ove krize.

Ivanov, koji je sada predsjednik ruskog Savjeta za međunarodne odnose, naveo je i da SAD žele, prije svega, da riješe tri zadatka koji se direktno ne tiču Ukrajine, prenosi Itar tas s.

Prvi zadatak, prema njemu, je da se zaustavi Rusija da konsoliduje svoju međunarodnu poziciju, drugi zadatak se odnosi na NATO i to da se "oživi dezorijentisani savez, a Evropljani privole da budu velikodušni za izdvajanja u vojne svrhe".

"Treći zadatak Amerike je da konsoliduje sopstvenu poziciju na globalnom energetskom tržištu, koje će pokušati da preoblikuje u skladu sa svojim interesima", zaključio je Ivanov.