Tusk: Evropa je slaba zbog energetske zavisnosti od Rusije

"Predlažem stvaranje energetske unije koja bi značila povratak korjenima EU", napisao je poljski premijer"
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2014. 10:49h

Poljski premijer Donald Tusk kaže da je kriza u Ukrajini, bez obzira kako će se razvijati, pokazala da je Evropa slaba zbog energetske zavisnosti od Rusije.

Tusk je u autorskom komentaru koji danas objavljuje londonski Fajnenšel tajms, ponovo zatražio da Evropska unija produbi integraciju i u oblasti energetike i tako smanji mogućnost pritiska Rusije, prenijeli su poljski mediji.

"Danas najmanje 10 članica EU zavisi od jednog jedinog isporučioca - Gasproma, koji pokriva polovinu njihovih potreba. Neke su u potpunosti zavisne od isporuka od ruskog gasnog giganta koji kontroliše država", upozorio je u svom komentaru premijer Tusk.

Poljski premijer je naglasio da je bez obzira kako će se razvijati kriza oko Ukrajine već danas jasno da pretjerana zavisnost od ruskog gasa čini Evropu slabom.

"Već danas EU kupuje gorivo za nuklearne elektrane zajedno. Tako treba postupati i sa ruskim gasom. Predlažem stvaranje energetske unije koja bi značila povratak korjenima EU", napisao je poljski premijer.

Poljska predlaže da, poput bankarske unije, EU formira jednu zajedničku energetski instituciju koja bi kupovala gas za sve članice, da dogovori mehanizme solidarnosti ako bi nekoj od članica Rusija obustavila isporuke gasa, a Brisel bi takođe trebalo da sufinansira u visini do 75 odsto vrijednosti projekata energetsku infrastrukturu u najugroženijim članicama.

Tusk je takođe predložio da EU koristi sve izvore na svom prostoru, uključujući tu i ugalj, koji je, kako je kazao, za neke članice sinonim energetske bezbjednosti, a takođe i gas iz škriljaca i da potpiše sporazume o isporukama od vanevropskih izvoznika gasa kao što su SAD ili Australija.

"Nijednu zemlju ne treba tjerati da eksploatiše ugalj, ali istovremeno nijednu ne treba onemogućavati", poručio je Tusk.

Poljski predlog energetske unije povećao bi energetsku bezbjednost, prije svega istočnih članica EU koje su najviše oslonjene na gas iz Rusije i bile su, kao Slovačka, glavne žrtve gasnog spora Rusije i Ukrajine 2009. godine.

Bonus video: