Locirane bosanske djevojčice koje su otišle u rat u Siriju?

Njihovi roditelji, izbjeglice iz Bosne koje su došle u Austriju 90-ih, rekli su da su saznali da su se njihove ćerke ukrcale u avion koji je letio iz Beča u Adanu
83 pregleda 3 komentar(a)
Samra Kesinović, Sabina Selimović, Foto: Interpol
Samra Kesinović, Sabina Selimović, Foto: Interpol
Ažurirano: 22.04.2014. 10:17h

Turska obavještajna služba otkrila signal koji bi mogao da bude sa telefona jedne od dvije austrijske tinejdžerke koje su, kako se vjeruje, otišle u rat u Siriju.

Radi se o djevojčicama Samri Kesinović (16) i Sabini Selimović (15), koje su rođene u Austriji, a koje su 10. aprila nestale iz svojih kuća u Beču. Vjeruje se da su one otišle u Siriju kako bi se borile na strani islamističkih pobunjenika, piše "Hurijet".

Njihovi roditelji, izbjeglice iz Bosne koje su došle u Austriju 90-ih, rekli su za bosanski "Dnevni avaz" da su saznali da su se njihove ćerke ukrcale u avion koji je letio iz Beča u Adanu, nedaleko od sirijske granice.

On su ispričali i da su našli pisma sakrivena u njihovim udžbenicima u kojima pišu da su "izabrale pravi put" i da idu sa se "bore za islam u Siriji".

Iako nekoliko veb sajtova povezanih sa različitim sirijskim grupama tvrde da su se djevojčice pridružile "džihadistima", izgleda da su neke od njihovih fotografija u islamskoj odjeći montirane, piše turski "Hurijet".

Budući da njihove porodice vjeruju da su im ćerke u Istanbulu, turska obavještajna služba je pokušala da uhvati signale sa njihovih mobilnih telefona, mada su oni, navodno, isključeni. Ali zahvaljujući naprednijim tehnikama, obavještajci su uspjeli da uhvate jedan signal koji možda potiče od jednog od njihovih telefona, iako je aparat i dalje isključen.

Jedan turski zvaničnik je za "Hurijet" izjavio da je signal došao iz jedne oblasti u sjevernoj Siriji koja se nalazi pod kontrolom Islamske države Iraka i Levanta, ogranka Al Kaide.

"Njih drži Al Kaida u Siriji. Mi ne mislimo da će ih oni dugo držati na istom mjestu, imajući u vidu međunarodnu pažnju koju su djevojčice izazvale", kazao je zvaničnik.

Bonus video: