Krim će potpuno preći na rublju početkom maja

Mnogi smatraju da prelazak na rublju znači bijeg od potpune finansijske nestabilnosti, jer ukrajinska ekonomija doživljava propast
7 komentar(a)
Krim, ruska zastava, Foto: Beta/AP
Krim, ruska zastava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.04.2014. 13:20h

Krim će potpuno preći na rublje početkom maja, a ekonomski eksperti navode da će ta valuta osigurati ušteđevine stanovnika poluostrva i kapital kompanija.

Prvo se pretpostavljalo da će rublja i ukrajinska grivna istovremeno biti u opticaju na području Krima i u Sevastopolju sve do januara 2016. godine.

Takav redoslijed bio je upisan u zakon o ulasku Krima u sastav Rusije.

Ali, u Moskvi su, uzimajući u obzir sve goru ekonomsku situaciju u Ukrajini, ocijenili da je kurs grivne veoma nestabilan i da njena vrijednost u odnosu na svjetske valute stalno pada, prenosi Capital.ba.

Krajem januara dolar je iznosio 8,5 grivni, danas već vrijedi 11,5.

U Moskvi smatraju da što brže Krim pređe na obračune u rubljama, to će biti bolje za ekonomiju te republike, kao i za biznis i stanovnike poluostrva.

Prelaz sa jedne na drugu valutu uvijek je složen proces i što se brže obavi to bolje.

Trenutno, stanovnici Krima na vrijeme dobijaju plate i penzije. Narod se brzo navikava na rublje.

I ekonomisti i eksperti vjeruju da su krimska odjeljenja ruskih banaka spremna da ubrzaju proces i pređu na obračune u rubljama. Potpuno realan rok je dvije do tri sedmice.

Mnogi smatraju da prelazak na rublju znači bijeg od potpune finansijske nestabilnosti, jer ukrajinska ekonomija doživljava propast.

U grivnama je sada nemoguće obavljati obračune, ni sačuvati ušteđevine.

Profit koji se dobije jednog dana, sjutra se pretvara u gubitak, navode ruski mediji.

Bonus video: