Građani sovjetskih republika sada lakše do ruskog državljanstva

Predsjednik Rusije je, takođe, potpisao federalni zakon o zaštiti bankarskih depozita na Krimu i u Sevastopolju tokom perioda tranzicije
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.04.2014. 09:15h

Vladimir Putin odobrio zakonske izmjene za jednostavnije dobijanje ruskog državljanstva za građane bivših sovjetskih republika koji govore ruski.

Do izmjena je došlo posle ruske aneksije poluostrva Krim u Ukrajini i tenzija na istoku Ukrajine, koja je naseljena pretežno stanovništvom koje govori ruski jezik, prenijela je agencija Rojters.

Predsjednik Rusije je, takođe, potpisao federalni zakon o zaštiti bankarskih depozita na Krimu i u Sevastopolju tokom perioda tranzicije, prenijela je agencija Itar Tas s.

Državna Duma odobrila je taj zakon 4. aprila, a Savjet federacije - 16. aprila. Primena zakona ponudiće finansijsku osnovu za zaštitu depozita na Krimu i ponudiće povoljan režim za integraciju finansijskih institucija na Krimu i u Sevastopolju u pravne i ekonomske sisteme Ruske Federacije.

Centralna banka Rusije naložila je da četiri ukrajinske banke - "PrivatBank", "VAB Bank", "Kjivska Rus Bank" i "Imeksbank" - obustave operacije na Krimu, navela je agencija Itar tas s.

Bonus video: