OTOPLJAVANJE ODNOSA

Ukrajinski brodovi napuštaju Krim

Povlačenje druge vojne opreme sa Krima, takođe se nastavlja, posebno, vojnih aviona
51 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 13:52h

Svi brodovi ukrajinskih pomorskih snaga napustili su zaliv Sevastopolj i zaliv Donuclav, saopštila je pres služba v.d. predsjednika Ukrajine Oleksandra Turčinova.

Kako se navodi u saopštenju, brodovi se kreću ka Odesi, gdje je baza ukrajinske mornarice, prenio je Ukrinform.

Povlačenje druge vojne opreme sa Krima, takođe se nastavlja, posebno, vojnih aviona.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Deščica rekao je ranije danas da su operacije protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine obustavljene tokom Uskrsa.

Putin: Biće bolje sa NATO kad dođe Stoltenberg

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da "ništa ne sprječava" normalizaciju odnosa Rusije i Zapada koji su, zbog situacije u Ukrajini, najgori od vremena Hladnog rata.

Putin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da "misli da ništa ne sprječava normalnu saradnju". "To ne zavisi od nas. Ili ne samo od nas. To zavisi od naših partnera", rekao je ruski predsjednik.

Putin je ovo izjavio dva dana pošto su, suprotno očekivanjima, šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine u Ženevi postigli sporazum o koracima za ublažavanje krize u Ukrajini.

Ruski predshednik je ocijenio i da će Rusija imati bolje odnose sa NATO kada u oktobru na mjestu generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena bude zamijenio Jens Stoltenberg, bivši premijer Norveške.

"Imamo vrlo dobre odnose, uključujući i lične odnose. To je jedna vrlo ozbiljna i odgovorna osoba", rekao je Putin govoreći o Stoltenbergu. Putin je ove sedmice optužio Andersa Foga Rasmusena da je krissom snimio jedan privatni razgovor koji su vodili dok je sadassnji seketar NATO bio na funkciji premijera Danske.

Dva dana nakon sporazuma Rusije i Ukrajine u Ženevi, u desetak ukrajinskih gradova proruski demonstranti i dalje drže administrativne zgrade pod blokadom, prenio je AFP.

U gradu Donjecku na istoku zemlje, naoružani ljudi zabarikadirani su unutar regionalne vladine zgrade. Oko 50 pobunjenika postavilo je barikade od vreća sa pijeskom i guma.

"Nastavljamo uobičajeno", rekao je jedan od pobunjenika francuskoj agenciji.

"Pravoslavni sveštenik je unutra sa nama i proslavićemo večeras Uskrs", rekao je on

Galerija