Oleg Carev

Kijev: Brutalno pretučen predsjednički kandidat

Na opasnost nacionalističke retorike i ugrožavanje ljudskih prava u Ukrajini upozorile su i Ujedinjene nacije
59 pregleda 2 komentar(a)
Oleg Carev, Foto: Wikipedia
Oleg Carev, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 15.04.2014. 09:23h

Predsjednički kandidat na izborima 25. maja Oleg Carev brutalno je pretučen kasno sinoć u Kijevu, samo što je izašao iz televizijskog studija kanala ITCV.

Njega je napala naoružana agresivna rulja koja je blokirala zgradu televizije, navedeno je na sajtu Careva.

Carev je poslije incidenta novinarima izjavio da neće povući kandidaturu na predsjedničkim izborima ni pod kakvim okolnostima, čak ni pod fizičkim prijetnjama.

Ukrajinski mediji prenose da su drugog kandidata na izborima Mihaila Dobkina, koji je takođe učestvovao u emisiji ITCV, ispred televizije napadači posuli zelenom bojom i brašnom.

Na opasnost nacionalističke retorike i ugrožavanje ljudskih prava u Ukrajini upozorile su i Ujedinjene nacije.

Taj problem ima poseban značaj sada kada se Ukrajina približava predsjedničkim izborima, planiranim za 25. maj, naveo je u izvještaju o poštovanju ljudskih prava u Ukrajini pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović, prenio je Itar tas s.

Širenje ideja etničke, rasne i vjerske mržnje nekih političkih snaga i pojedinaca, koji samo služi kao podsticaj na diskriminaciju i animozitet, kao i nacionalističke retorike može imati veoma jak uticaj na situaciju u zemlji, navedeno je u Šimonovićevom izvještaju.

U izvještaju se pozivaju vlasti u Kijevu da zaustave podjele u zemlji, obezbjeđujući ravnopravno angažovanje svih građana, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina, u političke procese.

UN poziva ukrajinsku vladu da usvoji zakonodavne akte o etničkim manjinama, posebno o njihovim jezičkim pravima, uz široko konsultovanje svih zainteresovanih strana kao i uz korišćenje odgovarajućih međunarodnih i regionalnih standarda o poštovanju ljudskih prava.